55 Jubileuszowa Konferencja Mikrobiologiczna
Mikrobiologia W Badaniach Środowiskowych- Rys Historyczny I Perspektywy Na Przyszłość

Puławy, 14-15 września 2023 r.

Szanowni Państwo,

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w 55 JUBILEUSZOWEJ KONFERENCJI MIKROBIOLOGICZNEJ „Mikrobiologia w badaniach środowiskowych – rys historyczny i perspektywy na przyszłość”. Do udziału w konferencji zachęcamy pracowników naukowych, doktorantów oraz specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny i specjalności wiążące się z problematyką obrad. Konferencja odbędzie się w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach w dniach 14-15 września 2023 r. i będzie kolejną edycją cyklicznego spotkania naukowego.

 

Miło nam także poinformować, że Konferencja otrzymała dofinasowanie z Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu „Doskonała Nauka – Wsparcie konferencji naukowych”. Kwota dofinansowania wynosi 89 540 zł.

 

 

Niniejsza konferencja będzie doskonałą okazją do spotkania naukowców zajmujących się zagadnieniami mikrobiologii środowiskowej a także badaniami z obszarów naukowych związanych z ekologią mikroorganizmów, fitopatologią, genetyką, mikrobiologią ogólną, ochroną środowiska oraz rolnictwem i ogrodnictwem.

OPŁATA KONFERENCYJNA

 

Opłata konferencyjna w kwocie 400 zł obejmuje: uczestnictwo w obradach, obiady, przerwy kawowe, materiały konferencyjne.

Dodatkowa opłata 250 zł dotyczy udziału w uroczystej kolacji w dniu 14.09.2023.

 

Przy zgłoszeniu prosimy o zaznaczenie odpowiedniej opcji na karcie zgłoszenia. Na tej podstawie zostanie wystawiona dla Państwa faktura.

 

 

Opłatę konferencyjną prosimy wpłacić w terminie do 30.06.2023 roku na konto:

Bank Pekao  S.A.  66 1240 2412 1111 0000 3610 6594

z dopiskiem: „mikro55”

Prosimy o podanie nazwy instytucji oraz imienia i nazwiska osoby, za którą dokonywany jest przelew.

 

 

 

Konferencja otrzymała dofinasowanie z Ministerstwa Edukacji i Nauki

w ramach programu „Doskonała Nauka – Wsparcie konferencji naukowych”.

Kwota dofinansowania wynosi 89 540 zł.

Przewodniczący:

prof. dr hab. Adam Jaworski (Uniwersytet Łódzki, Łódź)

prof. dr hab. Wiesław Barabasz (Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, Przemyśl)

 

Członkowie:

  • dr hab. Justyna Bohacz, prof. UP, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
  • dr hab. inż. Maria Chmiel, prof. UR, Uniwersytet Rolniczy, Kraków
  • prof. dr hab. inż. Krystyna Cybulska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin
  • prof. dr hab. Hanna Dahm, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń
  • prof. dr hab. Jerzy Długoński, Uniwersytet Łódzki, Łódź
  • dr hab. Anna Gałązka, prof. IUNG, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, Puławy
  • dr Weronika Goraj, Katolicki Uniwersytet Lubelski, Lublin
  • dr Karolina Furtak, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, Puławy
  • prof. dr hab. Magdalena Frąc, Instytut Agrofizyki PAN, Lublin
  • prof. dr hab. Katarzyna Hrynkiewicz, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń
  • prof. dr hab. Monika Janczarek, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
  • dr hab. Jolanta Jaroszuk‑Ściseł, prof. UMCS, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
  • prof. dr hab. Stefania Jezierska- Tys, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
  • prof. dr hab. Małgorzata Jędryczka, Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań
  • dr hab. Jolanta Joniec, prof. UP, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
  • prof. dr hab. Teresa Korniłłowicz-Kowalska, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
  • prof. dr hab. Maria Król, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, Puławy
  • prof. dr hab. Jan Kucharski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn
  • dr Agnieszka Kuźniar, Katolicki Uniwersytet Lubelski, Lublin
  • dr hab. Anna Lenart-Boroń, prof. URK, Uniwersytet Rolniczy, Kraków
  • dr hab. Małgorzata Majewska, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
  • prof. dr hab. Wanda Małek, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
  • prof. dr hab. Stefan Martyniuk, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, Puławy
  • dr Anna Marzec-Grządziel, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, Puławy
  • prof. dr hab. Hanna Mazur-Marzec, Uniwersytet Gdański, Gdańsk
  • prof. dr hab. Joanna Mankiewicz-Boczek, Uniwersytet Łódzki, Łódź
  • dr hab. Alicja Niewiadomska, prof. UP, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
  • prof. dr hab. Andrzej Nowak, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin
  • dr Artur Nowak, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
  • dr Karolina Oszust, Instytut Agrofizyki PAN, Lublin
  • prof. dr hab. Zbigniew Paluszak, Politechnika Bydgoska, Bydgoszcz
  • prof. dr hab. Stanisław Pietr, Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław
  • prof. dr hab. Zofia Piotrowska-Seget, Uniwersytet Śląski, Katowice
  • dr hab. Anna Pytlak, Instytut Agrofizyki PAN, Lublin
  • prof. dr hab. Aleksandra Sawicka, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
  • prof. dr hab. Anna Skorupska, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
  • prof. dr hab. Piotr Sobiczewski, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice
  • dr hab. Anna Szafranek-Nakonieczna, prof. KUL, Katolicki Uniwersytet Lubelski, Lublin
  • prof. dr hab. Agnieszka Szalewska-Pałasz, Uniwersytet Gdański, Gdańsk
  • dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice
  • prof. dr hab. Izabela Święcicka, Uniwersytet w Białymstoku
  • prof. dr hab. Arkadiusz Telesiński, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin
  • prof. dr hab. Maciej Walczak, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń
  • dr hab. Agnieszka Wolińska, prof. KUL, Katolicki Uniwersytet Lubelski, Lublin
  • dr Małgorzata Woźniak, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, Puławy
  • prof. dr hab. Jadwiga Wyszkowska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [300.17 KB]

PATRONAT HONOROWY

Konferencja odbędzie się pod honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki

 

 

oraz honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

 

 

Patronatem Honorowym Konferencję objęli również:

 

Prof. dr hab. Wiesław Oleszek (Dyrektor IUNG-PIB, Puławy)

 

 

Wojewoda Lubelski Lech Sprawka

 

 

Prezydent Miasta Puławy Paweł Maj

 

 

Starosta Puławski Danuta Smaga

 

 

Polskie Towarzystwo Mikrobiologów

 

 

Polskie Towarzystwo Mykologiczne

 

 

Polskie Towarzystwo Gleboznawcze

 

 

Polskie Towarzystwo Fitopatologiczne

 

 

Polskie Towarzystwo Genetyczne

 

 

Lubelskie Towarzystwo Naukowe

 

 

 

Polskie Towarzystwo Leśne

Konferencję objęli patronatem:

 

Polskie Towarzystwo Agronomiczne

 

 

Stowarzyszenie Przeszłość-Przyszłości

 

 

Nauka dla Przyrody

 

 

 

Konferencję wspiera:

 

Federation of European Microbiological Societies

 

 

Muzeum Czartoryskich w Puławach

PATRONAT MEDIALNY

 

Laboratorium Przegląd Ogólnopolski

 

 

Biotechnologia.pl

Sponsorzy wydarzenia:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spis posterów

 

  1. Barbara Abramczyk, Anna Gałązka, Beata Feledyn-Szewczyk: Porównanie aktywności metabolicznej grzybów ryzosfery wybranych odmian pszenicy jarej w dwóch fazach rozwojowych
  2. Paulina Adamczyk, Anna Gromada, Monika Janczarek: Wpływ niskich temperatur na frakcje białek zewnątrzkomórkowych i wewnątrzkomórkowych symbiotycznych bakterii Rhizobium leguminosarum
  3. Artur Banach, Agnieszka Kuźniar, Anna Kruczyńska, Andrzej Słomczewski, Jacek Podlewski, Sara Jurczyk, Agnieszka Wolińska: Różnorodność mikroorganizmów w funkcji właściwości fizykochemicznych gleb o różnym sposobie użytkowania i nawożenia wykorzystywanych do uprawy pszenicy
  4. Justyna Bauza-Kaszewska, Barbara Breza-Boruta, Anna Ligocka, Agata Maciuszek: Wpływ temperatury na właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające produktów pszczelich
  5. Alina Bochniarz: Zagadnienia mikrobiologiczne w artykułach z Polish Journal
    of Agronomy
  6. Justyna Bohacz, Michał Możejko, Teresa Korniłłowicz-Kowalska: Charakterystyka morfologicznych i fizjologicznych cech grzybów keratynolitycznych Trichophyton ajelloi (Vanbreus.) Ajello pochodzących z gleb uprawnych
  7. Agata Borowik, Jadwiga Wyszkowska, Magdalena Zaborowska, Jan Kucharski: Wpływ perytroidów na aktywność mikrobiologiczną gleby
  8. Barbara Breza-Boruta, Anna Ligocka, Justyna Bauza-Kaszewska, Zuzanna Jasiurkowska: Właściwości chemiczne i aktywność przeciwdrobnoustrojowa ziołowych maceratów octowych
  9. Aleksandra Burkowska-But, Patrycja Tarnawska, Weronika Mucha, Karolina Prządka: Bakterie antybiotykooporne w środowisku kurników
  10. Aleksandra Burkowska-But, Maciej Walczak: Środowiska ekstremalne jako źródło mikroorganizmów do zastosowań biotechnologicznych
  11. Jarosław Ciepiel, Anna Marzec-Grządziel: Zagrożenia wynikające z antybiotykooporności w glebach
  12. Jarosław Ciepiel, Anna Marzec-Grządziel, Grzegorz Borsuk: Badanie mikrobiomu jelitowego pszczół miodnych przy wykorzystaniu techniki sekwencjonowania nowej generacji
  13. Natalia Czernecka, Anna Ratajewicz, Klaudia Kulik, Klaudia Bulanda, Anna Lenart-Boroń: Etiologia i rozpowszechnienie zakażeń bakteryjnych u zwierząt towarzyszących człowiekowi – badania wstępne
  14. Magdalena Frąc, Agata Gryta, Giorgia Pertile, Karolina Oszust, Jacek Panek, Sylwia Różalska, Katarzyna Turnau: Interakcje mikrolistków i mikrobiomów – możliwości inokulacji microgreens przez pożyteczne szczepy bakteryjne
  15. Adam Furtak, Anna Szafranek-Nakonieczna, Katarzyna Kagan, Anna Pytlak: Wpływ glifosatu na aktywność respiracyjną i liczebność bakterii (dPCR) w glebach rolniczych
  16. Karolina Furtak, Karolina Gawryjołek, Emilia Grzęda, Marta Wyzińska, Anna Gałązka: Wpływ wybranych osmoprotektantów na potencjał metaboliczny mikroorganizmów glebowych
  17. Karolina Furtak: Zróżnicowanie potencjału metabolicznego beztlenowych bakterii wyizolowanych z gleb poddanych stresowi symulowanej powodzi
  18. Karolina Furtak, Anna Marzec-Grządziel, Anna Gałązka, Agnieszka Wolińska: Porównanie wpływu symulowanej powodzi na mikrobiom mady rzecznej o różnym zagospodarowaniu
  19. Anna Gałązka, Karolina Gawryjołek, Anna Marzec-Grządziel, Agata Janczarek, Jarosław Ciepiel: Bioróżnorodność i aktywność metaboliczna mikroorganizmów w glebie silnie zdegradowanej i długotrwale zanieczyszczonej ropą naftową
  20. Anna Gałązka, Anna Marzec-Grządziel, Łukasz Pawlik: Bioróżnorodność i aktywność metaboliczna grzybów jako wskaźnik potencjalnego wietrzenia biologicznego i glebotwórczego
  21. Aleksandra Garbacz, Artur Nowak, Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Anna Słomka, Grzegorz Grzywaczewski: Oddziaływanie skały płonnej z odpadów pokopalnianych na aktywność biologiczną gleb
  22. Karolina Gawryjołek, Anna Gałązka: Zawartość ogólnych oraz łatwoekstrahowalnych białek glebowych spokrewnionych z glomalinami w glebie uprawnej oraz leśnej 
  23. Karolina Gawryjołek, Anna Gałązka, Karolina Furtak: Porównanie aktywności enzymatycznej gleby pobranej z ryzosfery trzech gatunków drzew
  24. Weronika Goraj, Klaudia Badaszek, Jacek Podlewski, Agnieszka Kuźniar, Agnieszka Wolińska: Mikrobiom serów ślesińskich ze Spiżarni Hrabiny Potulickiej
  25. Agata Gryta, Jerzy Weber, Magdalena Frąc: „Genetyczny odcisk palca” mikrobiomu glebowego- analiza fragmentów restrykcyjnych
  26. Małgorzata Hałat-Łaś, Anna Ambroszczyk, Paweł Kaszycki: Biostymulujący wpływ wybranych preparatów mikrobiologicznych na wzrost i rozwój rośln
  27. Miłosz Heliasz, Walter Hunter, Klaudia Kulik, Anna Lenart-Boroń: Drugie życie ścieków – skuteczność oczyszczalni MBR w kontekście gospodarki o obiegu zamkniętym
  28. Agata Janczarek, Anna Gałązka: Zastosowanie grzybów w bioremediacji
  29. Karolina Jaros, Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Piotr Sugier, Anna Słomka, Jaco Vangronsveld, Małgorzata Wójcik: Zróżnicowanie grup fizjologicznych mikroorganizmów gleby ryzosferowej konopi siewnych (Cannabis sativa L.) zanieczyszczonej metalami
  30. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Artur Nowak, Adam Żmuda, Julia Flakiewicz, Anna Słomka, Elżbieta Patkowska: Szczepy Trichoderma spp. wyizolowane z grochu indukujące aktywność markerów odporności – liazy fenyloalaninowej (PAL) i tyrozynowej (TAL) oraz peroksydazy w tkankach siewek grochu
  31. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Karolina Jaros, Małgorzata Wójcik, Anna Słomka, Rafał Krawczyk, Andrzej Plak, Piotr Sugier: Grupy fizjologiczne mikroorganizmów w glebie ryzosferowej mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi) o zróżnicowanej zawartości metali
  32. Dominika Kidaj, Katarzyna Zamłyńska, Anita Swatek, Iwona Komaniecka: Rizobiowe czynniki Nod jako induktor syntezy flawonoidów w roślinach uprawnych 
  33. Beata Kowalska, Magdalena Szczech, Krzysztof Zachaj: Wpływ bakterii Azotobacter salinestris na plonowanie ogórka gruntowego oraz na mikrobiologiczne parametry gleby
  34. Beata Kowalska, Aleksandra Trzewik, Magdalena Szczech: Trichoderma atroviride i Serendipita indica w ochronie papryki przed Verticillium dahliae w uprawie szklarniowej
  35. Katarzyna Kozak, Renata Kurek, Otton K. Roubinek, Wiesław Świętnicki: Bakterie antarktyczne z kolekcji IBA źródłem enzymów proteo- i lipolitycznych
  36. Monika Kozieł, Stefan Martyniuk: Analiza zależności pomiędzy właściwościami chemicznymi niektórych grup gleb a zasiedleniem przez wolnożyjące diazotrofy z rodzaju Azotobacter
  37. Weronika Kursa, Agnieszka Jamiołkowska, Anna Gałazka: Bioróżnorodność funkcjonalna środowiska glebowego pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) po oprysku siewek ekstraktami roślinnymi
  38. Edyta Kwiatkowska, Jolanta Joniec , Cezary Kwiatkowski: Udział mikroorganizmów glebowych w przemianach C, N i P w glebie z terenów poprzemysłowych, poddanej działaniu odpadu z przemysłu chemicznego
  39. Anna Ligocka, Barbara Breza-Boruta, Justyna Bauza-Kaszewska: Wykorzystanie bakteriofagów do zwalczania pałeczek Salmonella spp. w mięsie
  40. Wiktoria Maj, Giorgia Pertile, Sylwia Różalska, Magdalena Frąc: Ocena wpływu nagietka lekarskiego (Calendula officinalis) na żywotność grzybów  Neosartorya spp. 
  41. Anna Majchrowska-Safaryan: Wpływ preparatów zawierających substancje humusowe i czystych kwasów humusowych na wzrost i kiełkowanie grzybów entomopatogenicznych w warunkach in vitro
  42. Małgorzata Majewska, Kamila Sitarz, Agnieszka Gładysz-Płaska, Mateusz Kutyła, Mariusz Trytek: Dystrybucja uranu między frakcje o różnej stabilności w ryzosferze Brassica napus L.
  43. Małgorzata Majewska, Kamila Sitarz, Artur Nowak, Agnieszka Gładysz-Płaska: Różnorodność i aktywność metaboliczna mikroorganizmów w ryzosferze rzepaku rosnącego w glebie skażonej uranem
  44. Małgorzata Majewska, Artur Nowak: Zmiany wybranych parametrów biochemicznych w liściach Brassica napus wywołane obecnością jonów uranylowych w glebie
  45. Anna Marzec-Grządziel, Jarosław Ciepiel, Agata Janczarek, Grażyna Korbecka-Glinka: Charakterystyka genetyczna bakterii endofitycznych wybranych roślin miododajnych 
  46. Anna Marzec-Grządziel, Anna Gałązka: Bioróżnorodność bakterii w środowisku długotrwale skażonym
  47. Mateusz Mącik, Jacek Panek, Agata Gryta, Karolina Oszust, Giorgia Pertile, Dominika Siegieda, Michał Pylak, Shamina Imran Pathan, Giacomo Pietramellara, Magdalena Frąc: Zastosowanie strategii uprawy współrzędnej roślin bobowatych i zbóż do optymalizacji bilansu azotu i jakości mikrobiologicznej gleby
  48. Łukasz Mąka, Marta Bartosik, Jolanta Solecka: Różnorodność mikrobiologiczna borowin leczniczych
  49. Elżbieta Mierzejewska-Sinner, Magdalena Urbaniak, Sofie Thijs, Jaco Vangrosnveld: Wtórne metabolity roślinne mogą wpływać na obecność pożytecznych bakterii endofitycznych w glebach zanieczyszczonych MCPA
  50. Niewiadomska Alicja, Wolna-Maruwka Agnieszka, Swędrzyńska Dorota, Kubiak Adrianna; Wpływ bakterii PGPR oraz wybranych międzyplonów na aktywność mikrobiologiczną gleby pod jęczmieniem jarym uprawianym w systemie rolnictwa ekologicznego
  51. Artur Nowak, Klaudia Hołub, Julia Czerwonka, Aleksandra Król, Paulina Krupka, Piotr Celuch, Oliwia Szykuła, Adrian Jędruszko, Gabriela Ksel, Kamila Wlizło, Adrian Wiater, Marek Siwulski: Wpływ dodatku ekstraktów otrzymanych z owocników boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) na aktywność gleby
  52. Artur Nowak, Nataliia Kutyrieva-Nowak, Małgorzata Majewska, Jolanta Jaroszuk-Ściseł: Zmienność fizjologiczna mikroorganizmów zasiedlających glebę uprawną pobraną spod monokultury rzodkiewki (Raphanus sativus var. sativus)
  53. Tetiana Nyzhnyk, Edyta Kiedrzyńska: Analiza odporności na suszę roślin strączkowych w symbiozie z Rhizobium w warunkach zmian klimatu
  54. Karolina Oszust, Jacek Panek, Agata Gryta, Klaudia Szpilska, Michał Pylak, Magdalena Frąc: Tajemnice gorzkiej zgnilizny: Zróżnicowanie metataksonomiczne grzybów w porażonych jabłkach
  55. Anna Otlewska, Patrycja Góźdź: Bakterie glebowe w produkcji pigmentów karotenoidowych
  56. Michał Pylak, Shamina Pathan, Giacomo Piertamellara, Magdalena Frąc: Poprawa zdrowia, wzrostu i jakości plonów roślin:  synergistyczneczne korzyści uprawy współrzędnej
  57. Kamila Rybczyńska-Tkaczyk: Zastosowanie częściowo oczyszczonej i immobilizowanej peroksydazy uniwersalnej syntetyzowanej przez szczep Bjerkandera adusta CCBAS 90 (VP/Ba) do usuwania doksorubicyny
  58. Lidia Sas-Paszt, Beata Sumorok, Krzysztof Górnik, Zygmunt S. Grzyb, Anna Lisek, Sławomir Głuszek, Paweł Trzciński, Edyta Derkowska, Mateusz Frąc, Waldemar Treder: Wpływ konsorcjów pożytecznych mikroorganizmów i bionawozów na kwitnienie i owocowanie roślin truskawki w uprawie polowej
  59. Sylwia Siebielec, Grzegorz Siebielec: Metody stymulacji dostępności fosforu glebowego dla roślin
  60. Sylwia Siebielec, Grzegorz Siebielec: Wpływ składowiska odpadów pohutniczych na parametry mikrobiologiczne i fizykochemiczne pobliskiej gleby rolniczej
  61. Sylwia Siebielec, Grzegorz Siebielec, Małgorzata Woźniak: Wpływ pofermentu na glebę i jej aktywność biologiczną
  62. Dorota Swędrzyńska, Alicja Niewiadomska, Stanisław Grześ, Arkadiusz Swędrzyński, Agnieszka Wolna-Maruwka: Wpływ systemu uprawy i międzyplonu na plon i parametry technologiczne buraka cukrowego oraz na właściwości mikrobiologiczne gleby
  63. Klaudia Szpilska, Karolina Oszust, Agata Gryta, Jacek Panek, Michał Pylak, Magdalena Frąc: Stres substratowy w analizie biologicznej próbek gleby: Wpływ sposobu zagospodarowania gruntu na mikroorganizmy i bioróżnorodność
  64. Joanna Szumigaj-Tarnowska, Wiesław Hreczuch, Arkadiusz Chruściel, Zbigniew Uliński, Joanna Łopacińska: Właściwości grzybobójcze mykoselektywnej okrywy torfowej w uprawie pieczarki
  65. Agnieszka Wolińska, Anna Kruczyńska, Weronika Goraj, Anna Sochaczewska, Jacek Podlewski, Andrzej Słomczewski, Agnieszka Kuźniar: Odpowiedź aktywności biologicznej gleb monokulturowych na zredukowane nawożenie azotowe
  66. Małgorzata Woźniak, Sylwia Siebielec, Artur Nowak, Jolanta Jaroszuk-Ściseł: Ryzobakterie wytwarzające biofilm jako potencjalny komponent biopreparatów zwiększających tolerancję roślin na stres suszy
  67. Małgorzata Woźniak, Renata Tyśkiewicz, Anna Gałązka, Jolanta Jaroszuk-Ściseł: Potencjał endofitów bakteryjnych roślin uprawnych i chwastów jako ekologiczne narzędzie do łagodzenia stresów roślin związanych ze zmianami klimatycznymi
  68. Magdalena Zaborowska, Jadwiga Wyszkowska, Agata Borowik, Jan Kucharski: Odpowiedź roślin i mikrobiomu gleb na zanieczyszczenie bisfenolem A, bisfenolem S i bisfenolem F

 

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Do pobrania [520.59 KB]

SEKRETARIAT KONFERENCJI

 

dr Karolina Furtak

mgr Karolina Gawryjołek

 

Zakład Mikrobiologii Rolniczej

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa

Państwowy Instytut Badawczy

Ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy

tel. 81 4786 952; 81 4786 961

e-mail: mikro55@iung.pulawy.pl

Zakład Mikrobiologii Rolniczej
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close