WARSZTATY NAUKOWE
„Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie i ochronie środowiska”
Puławy, 28 czerwca 2023 r.

Szanowni Państwo,

serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w warsztatach naukowych pt. „Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie i ochronie środowiska. Do udziału w warsztatach zapraszamy pracowników naukowych uczelni i instytutów badawczych, przedstawicieli Ośrodków Doradztwa Rolniczego, urzędników administracji państwowej, pracowników sektora rolnego, pracowników naukowych, doktorantów oraz specjalistów reprezentujących różne dyscypliny i specjalności wiążące się z problematyką obrad. Warsztaty naukowe odbędą się w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach w dniach 28 czerwca 2023 r.

Niniejsze wydarzenie będzie doskonałą okazją do spotkania naukowców i praktyków zajmujących się zagadnieniami mikrobiologii środowiskowej, a także badaniami z obszarów naukowych związanych z ekologią mikroorganizmów, mikrobiologią ogólną, ochroną środowiska oraz rolnictwem i ogrodnictwem.

 

Warsztaty naukowe będą zorganizowane w ramach realizacji zadania 1.7 z rezerwy budżetowej MRiRW w 2023 r. pt. “Preparaty mikrobiologiczne”.

 

W ramach organizacji warsztatów zostaną przedstawione następujące zagadnienia:

 

Znaczenie mikroorganizmów w jakości gleb i plonowaniu roślin
Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w rolnictwie
Wpływ klimatu na mikroorganizmy glebowe i zastosowanie preparatów mikrobiologicznych
Wprowadzanie do obrotu nawozów i środków wspomagających uprawę roślin oraz nawozowych produktów mikrobiologicznych
Komercjalizacja preparatów mikrobiologicznych

UDZIAŁ W WARSZTATACH JEST BEZPŁATNY

 Warsztaty naukowe zorganizowane są w ramach realizacji zadania 1.7 z rezerwy budżetowej MRiRW w 2023 r. pt. „Preparaty mikrobiologiczne”

 

 

Patronat Honorowy:

 

 

 

 

 

 

Patronat medialny:

 

WSTĘPNY PROGRAM WARSZTATÓW

28.06.2023 r. (środa)
08:30-09:00 Rejestracja uczestników konferencji
09:00-09:30 Otwarcie Warsztatów naukowych – przywitanie gości przez organizatorów i przedstawicieli Władz Instytutu
09:30-09:50 Gałązka A.

Preparaty mikrobiologiczne i ich zastosowanie w rolnictwie

09:50-10:10 Rutkowska A.

Zasady wprowadzania do obrotu nawozów, środków wspomagających uprawę roślin i innych produktów zawierających mikroorganizmy

10:10-10:30 Jurga P.

System wsparcia wybranego instytutu badawczego dla zespołów naukowych w zakresie komercjalizacji wynalazków na przykładzie projektu AgroBioFood IUBG PULS.0

10:30-11:10 Przerwa kawowa
 

 

SESJA I

ROLA I ZNACZENIE MIKROORGANIZMÓW W JAKOŚCI GLEB I PLONOWANIU ROŚLIN

 prof. dr hab. Jadwiga Wyszkowska, prof. dr hab. Wiesław Barabasz

11:10-11:25 Barabasz W.; Pikulicka A.

Historia biologicznego wiązania azotu i  jak doszło do stosowania preparatów mikrobiologicznych w rolnictwie

11:25-11:40 Marzec – Grządziel A.

Znaczenie mikroorganizmów w jakości gleb i plonowaniu roślin

11:40-11:55 Furtak K.

Wpływ zmian klimatu na wilgotność gleby oraz możliwość zastosowania preparatów mikrobiologicznych w zwalczaniu ich skutków

11:55-12:10 Woźniak M., Tyśkiewicz R., Gałązka A., Jaroszuk- Ściseł J.

Endofity bakteryjne- ocena potencjału biotechnologicznego w promowaniu wzrostu i rozwoju roślin

12:10-12:25 Abramczyk B., Pecio Ł., Pecio S., Kowalczyk M., Marzec- Grządziel A., Król E., Oleszek W.

Grzyby z rodzaju Diaporthe- groźne fitopatogeny czy pożyteczne endofity z potencjałem w biologicznej ochronie roślin?

12:25-12:45 DYSKUSJA
12:45-14:30 SESJA POSTEROWA
13:00-14:00 Przerwa obiadowa
 

 

SESJA II

ASPEKTY PRAKTYCZNEGO ZASTOSOWANIA PREPARATÓW MIKROBIOLOGICZNYCH W ROLNICTWIE I OCHRONIE ŚRODOWISKA

prof. dr hab. Monika Janczarek, prof. dr hab. Jan Kucharski

14:30-14:45 Sawinska Z., Talbierz P.

Methylobacterium symbioticum mikrobiologiczny partner pomoc czy przeszkoda?

14:45-15:00 Zachaj K., Polewska- Jankowiak I., Janda- Malina I., Piotrowski T.

Azotobacter salinestris CECT 9690 wyjątkowo skuteczny w wiązaniu azotu roślin uprawnych

15:00-15:15 Hruszka S., Krasiński A.

Wykorzystanie pofermentu z biogazowni oraz gnojowicy wzbogaconych mikrobiologicznie do zastosowań w rolnictwie

15:15-15:30 Kowalska B; Szczech M.

Antagonistyczne działanie bakterii kwasu mlekowego wobec rozwoju Botrytis cinerea i Escherichia coli na warzywach liściastych

15:30-15:45 Szczech M.; Wurm F., Tylkowski B., Ptaszek M., Jarecka- Boncela A., Kowalska B.

Innowacyjne techniki mikrokapsulacji mikroorganizmów do stosowania w rolnictwie- projekt BioHortiTech

15:45-16:00 DYSKUSJA
16:00 -16:15 PODSUMOWANIE I ZAKOŃCZENIE WARSZTATÓW

 

Autorów prezentowanych podczas warsztatów wyników badań (zarówno prezentacji ustnych, jak i posterowych) zapraszamy do bezpłatnej publikacji w Polish Journal of Agronomy: https://redakcjapja.iung.pl/index.php/pja

 

Polish Journal of Agronomy (PJA) jest recenzowanym czasopismem naukowym, obejmującym tematykę szeroko rozumianej produkcji roślinnej i rolniczych zagadnień środowiskowych. Publikowane są w nim recenzowane oryginalne prace naukowe, artykuły przeglądowe i komunikaty naukowe z zakresu:

– agrotechniki (uprawa, nawożenie, ochrona roślin, hodowla, mechanizacja);

– nauk przyrodniczych związanych z rolnictwem (mikrobiologia, gleboznawstwo, biochemia, fizjologia roślin, genetyka, ekologia/ochrona środowiska);

– ekonomiki produkcji roślinnej;

– zarządzania rolniczą przestrzenią produkcyjną.

 

Autorzy nie ponoszą żadnych kosztów związanych z publikacją artykułów w PJA. Dodatkowym ułatwieniem jest maksymalne uproszczenie przygotowania manuskryptów pod względem technicznym. Wszystkie artykuły opublikowane w PJA są udostępniane czytelnikom bez ograniczeń na licencji CC BY-SA.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [933.66 KB]

Zakład Mikrobiologii Rolniczej
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close