WARSZTATY NAUKOWE
„Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie i ochronie środowiska”
Puławy, 28 czerwca 2023 r.
Szanowni Państwo,
serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w warsztatach naukowych pt. „Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie i ochronie środowiska”. Do udziału w warsztatach zapraszamy pracowników naukowych uczelni i instytutów badawczych, przedstawicieli Ośrodków Doradztwa Rolniczego, urzędników administracji państwowej, pracowników sektora rolnego, pracowników naukowych, doktorantów oraz specjalistów reprezentujących różne dyscypliny i specjalności wiążące się z problematyką obrad. Warsztaty naukowe odbędą się w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach w dniach 28 czerwca 2023 r.
Niniejsze wydarzenie będzie doskonałą okazją do spotkania naukowców i praktyków zajmujących się zagadnieniami mikrobiologii środowiskowej, a także badaniami z obszarów naukowych związanych z ekologią mikroorganizmów, mikrobiologią ogólną, ochroną środowiska oraz rolnictwem i ogrodnictwem.
Warsztaty naukowe będą zorganizowane w ramach realizacji zadania 1.7 z rezerwy budżetowej MRiRW w 2023 r. pt. “Preparaty mikrobiologiczne”.
W ramach organizacji warsztatów zostaną przedstawione następujące zagadnienia:
Znaczenie mikroorganizmów w jakości gleb i plonowaniu roślin |
Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w rolnictwie |
Wpływ klimatu na mikroorganizmy glebowe i zastosowanie preparatów mikrobiologicznych |
Wprowadzanie do obrotu nawozów i środków wspomagających uprawę roślin oraz nawozowych produktów mikrobiologicznych |
Komercjalizacja preparatów mikrobiologicznych |
UDZIAŁ W WARSZTATACH JEST BEZPŁATNY
Warsztaty naukowe zorganizowane są w ramach realizacji zadania 1.7 z rezerwy budżetowej MRiRW w 2023 r. pt. „Preparaty mikrobiologiczne”
Patronat Honorowy:
Patronat medialny:
WSTĘPNY PROGRAM WARSZTATÓW
28.06.2023 r. (środa) | |
08:30-09:00 | Rejestracja uczestników konferencji |
09:00-09:30 | Otwarcie Warsztatów naukowych – przywitanie gości przez organizatorów i przedstawicieli Władz Instytutu |
09:30-09:50 | Gałązka A.
Preparaty mikrobiologiczne i ich zastosowanie w rolnictwie |
09:50-10:10 | Rutkowska A.
Zasady wprowadzania do obrotu nawozów, środków wspomagających uprawę roślin i innych produktów zawierających mikroorganizmy |
10:10-10:30 | Jurga P.
System wsparcia wybranego instytutu badawczego dla zespołów naukowych w zakresie komercjalizacji wynalazków na przykładzie projektu AgroBioFood IUBG PULS.0 |
10:30-11:10 | Przerwa kawowa |
|
SESJA I
ROLA I ZNACZENIE MIKROORGANIZMÓW W JAKOŚCI GLEB I PLONOWANIU ROŚLIN prof. dr hab. Jadwiga Wyszkowska, prof. dr hab. Wiesław Barabasz |
11:10-11:25 | Barabasz W.; Pikulicka A.
Historia biologicznego wiązania azotu i jak doszło do stosowania preparatów mikrobiologicznych w rolnictwie |
11:25-11:40 | Marzec – Grządziel A.
Znaczenie mikroorganizmów w jakości gleb i plonowaniu roślin |
11:40-11:55 | Furtak K.
Wpływ zmian klimatu na wilgotność gleby oraz możliwość zastosowania preparatów mikrobiologicznych w zwalczaniu ich skutków |
11:55-12:10 | Woźniak M., Tyśkiewicz R., Gałązka A., Jaroszuk- Ściseł J.
Endofity bakteryjne- ocena potencjału biotechnologicznego w promowaniu wzrostu i rozwoju roślin |
12:10-12:25 | Abramczyk B., Pecio Ł., Pecio S., Kowalczyk M., Marzec- Grządziel A., Król E., Oleszek W.
Grzyby z rodzaju Diaporthe- groźne fitopatogeny czy pożyteczne endofity z potencjałem w biologicznej ochronie roślin? |
12:25-12:45 | DYSKUSJA |
12:45-14:30 | SESJA POSTEROWA |
13:00-14:00 | Przerwa obiadowa |
|
SESJA II
ASPEKTY PRAKTYCZNEGO ZASTOSOWANIA PREPARATÓW MIKROBIOLOGICZNYCH W ROLNICTWIE I OCHRONIE ŚRODOWISKA prof. dr hab. Monika Janczarek, prof. dr hab. Jan Kucharski |
14:30-14:45 | Sawinska Z., Talbierz P.
Methylobacterium symbioticum mikrobiologiczny partner pomoc czy przeszkoda? |
14:45-15:00 | Zachaj K., Polewska- Jankowiak I., Janda- Malina I., Piotrowski T.
Azotobacter salinestris CECT 9690 wyjątkowo skuteczny w wiązaniu azotu roślin uprawnych |
15:00-15:15 | Hruszka S., Krasiński A.
Wykorzystanie pofermentu z biogazowni oraz gnojowicy wzbogaconych mikrobiologicznie do zastosowań w rolnictwie |
15:15-15:30 | Kowalska B; Szczech M.
Antagonistyczne działanie bakterii kwasu mlekowego wobec rozwoju Botrytis cinerea i Escherichia coli na warzywach liściastych |
15:30-15:45 | Szczech M.; Wurm F., Tylkowski B., Ptaszek M., Jarecka- Boncela A., Kowalska B.
Innowacyjne techniki mikrokapsulacji mikroorganizmów do stosowania w rolnictwie- projekt BioHortiTech |
15:45-16:00 | DYSKUSJA |
16:00 -16:15 | PODSUMOWANIE I ZAKOŃCZENIE WARSZTATÓW |
Loading...
Autorów prezentowanych podczas warsztatów wyników badań (zarówno prezentacji ustnych, jak i posterowych) zapraszamy do bezpłatnej publikacji w Polish Journal of Agronomy: https://redakcjapja.iung.pl/index.php/pja
Polish Journal of Agronomy (PJA) jest recenzowanym czasopismem naukowym, obejmującym tematykę szeroko rozumianej produkcji roślinnej i rolniczych zagadnień środowiskowych. Publikowane są w nim recenzowane oryginalne prace naukowe, artykuły przeglądowe i komunikaty naukowe z zakresu:
– agrotechniki (uprawa, nawożenie, ochrona roślin, hodowla, mechanizacja);
– nauk przyrodniczych związanych z rolnictwem (mikrobiologia, gleboznawstwo, biochemia, fizjologia roślin, genetyka, ekologia/ochrona środowiska);
– ekonomiki produkcji roślinnej;
– zarządzania rolniczą przestrzenią produkcyjną.
Autorzy nie ponoszą żadnych kosztów związanych z publikacją artykułów w PJA. Dodatkowym ułatwieniem jest maksymalne uproszczenie przygotowania manuskryptów pod względem technicznym. Wszystkie artykuły opublikowane w PJA są udostępniane czytelnikom bez ograniczeń na licencji CC BY-SA.