Temat statutowy 1.21

  1. Tytuł tematu: Identyfikacja molekularna i biochemiczna bakterii endofitycznych i ich zastosowanie w promowaniu wzrostu roślin
  2. Kierownik tematu: Małgorzata Woźniak
  3. Podprogram: 1 : „Biologiczne i siedliskowe uwarunkowania produkcji roślinnej oraz pozyskiwania surowców roślinnych o pożądanej jakości”
  4. Okres realizacji: 2017-2019
  5. Słowa kluczowe: bakterie, endofity, identyfikacja, różnorodność, aktywność biochemiczna, promowanie wzrostu i rozwoju roślin
  6.  Formy realizacji tematu:
  • Badania laboratoryjne
  • Eksperyment wazonowy

 

Cel główny:

Głównym celem projektu jest wyselekcjonowanie z pól uprawianych rolniczo najefektywniejszych szczepów bakterii endofitycznych oraz określenie wpływu inokulacji roślin tymi bakteriami 

 

Cele szczegółowe:

  • Identyfikacja i ocena różnorodności wyselekcjonowanych izolatów bakterii: analiza sekwencji genu 16S rRNA oraz m.in. techniki BOX-PCR i ERIC-PCR.
  • Analiza in vitro aktywności bakterii do promowania wzrostu i rozwoju roślin m.in. ocena zdolności do produkcji IAA, deamianzy ACC i solubilizacji fosforu.
  • Analiza fenotypu bakterii na podstawie Systemu BIOLOG GENIII.
  • Określenie wpływu szczepienia najefektywniejszych bakterii na wzrost i plonowanie wybranych roślin uprawnych w warunkach szklarniowych.

 Zespół badawczy

mgr Małgorzata Woźniak (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

prof. nadzw. IUNG-PIB dr hab. Anna Gałązka (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

prof. dr hab. Stefan Martyniuk  (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

mgr Jarosław Grządziel (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

dr inż. Barbara. Abramczyk (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

Olga Ciotucha (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

 

Temat statutowy 1.21 – Małgorzata Woźniak

Zakład Mikrobiologii
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close