W dniach 22-24 września 2025 roku pracownicy Zakładu Mikrobiologii uczestniczyli w 57. Ogólnopolskiej Konferencji Mikrobiologicznej pn. „Mikroorganizmy w środowisku i służbie człowieka”, która odbyła się w Szczecinie.

Celem konferencji było przedstawienie najnowszych osiągnięć oraz podsumowanie dotychczasowej wiedzy w badaniach z zakresu mikrobiologii ogólnej, środowiskowej i medycznej, a także biologii molekularnej. Konferencja umożliwiła integrację specjalistów zajmujących się różnymi dziedzinami mikrobiologii oraz na wymianę opinii o możliwościach i skuteczności stosowania najnowszych metod badawczych. Konferencja Mikrobiologiczna jest cyklicznym wydarzeniem naukowym, miejscem wymiany doświadczeń oraz dzielenia się najnowszymi wynikami badań z zakresu szeroko pojętej mikrobiologii. Tegoroczną edycję wydarzenia organizował Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie pod przewodnictwem prof. dr hab. Arkadiusza Telesińskiego.

Prof. dr hab. Anna Gałązka była członkiem Komitetu Naukowego Konferencji, a także przewodniczyła pierwszej sesji referatowej.

 

 

 

Więcej informacji na temat wydarzenia: https://mikro57.zut.edu.pl/

 

Pracownicy naszego Zakładu zaprezentowali następujące postery naukowe:

  • Siebielec S., Gawryjołek K., Kozieł M., Grzęda E., Furtak K.: Popowodziowe warunki glebowe kształtujące aktywność enzymatyczną i tempo rozwoju
    populacji mikroorganizmów;
  • Furtak K., Gawryjołek K., Marzec-Grządziel A., Wyzińska M.: Reakcja mikrobiomu glebowego oraz plonowania pszenicy jarej na dodatek egzogennych osmoprotektantów w warunkach stresu hydrologicznego;
  • Furtak K., Gawryjołek K., Grzęda E., Wyzińska M. : Aktywność enzymatyczna gleby oraz plonowanie rzepaku ozimego w warunkach stresu solneg;
  • Grzęda E., Gawryjołek K., Ciepiel J., Furtak K.: Występowanie bakterii potencjalnie chorobotwórczych w glebach z terenów popowodziowych w województwie dolnośląskim i opolskim po powodzi w 2024 roku;
  • Grzęda E., Gawryjołek K., Wyzińska M., Bojarszczuk J., Furtak K.: Aktywność enzymatyczna gleby oraz plonowanie rzepaku ozimego w warunkach suszy;
  • Gałązka A., Marzec-Grządziel A.: Ocena zróżnicowania strukturalnego i metabolicznego ryzosfery wybranych odmian pszenicy jarej;
  • Gałązka A., Ciepiel J., Gawryjołek K., Marzec-Grządziel A., Ukalska-Jaruga A., Uzarowicz Ł.: Charakterystyka mikrobiomu i profilu metabolicznego płonącej hałdy w Czerwionce Leszczyny;
  • Gałązka A., Ciepiel J., Gawryjołek K., Marzec-Grządziel A., Ukalska-Jaruga A., Żuchowski J.: Charakterystyka mikrobiomu i profilu metabolicznego endoryzosfery wybranych roślin ruderalnych pobranych z terenów długoletnio zanieczyszczonych ropą naftową;
  • Marzec-Grządziel A., Wiejak K.: Poszukiwanie mikroorganizmów wskaźnikowych w glebach skażonych różnymi szkodliwymi substancjami;
  • Marzec-Grządziel A., Wiejak K., Ciepiel J., Gałązka A.: Aktywność mikrobiologiczna i struktura mikrobiomu gleb z terenów dawnego hutnictwa miedzi;
  • Woźniak M.: Funkcje bakterii ryzosferowych i endofitycznych w nawozowych produktach mikrobiologicznych;
  • Woźniak M., Kozieł M., Jończyk K.: Izolacja mikroorganizmów pośredniczących w biofortyfikacji cynku i żelaza w pszenicy Triticum aestivum L.;
  • Kozieł M.: Wykorzystanie biopreparatów na bazie bakterii symbiotycznych w uprawie roślin;
  • Kozieł M., Woźniak M., Podleśny J.: Izolacja bakterii symbiotycznych z brodawek korzeniowych roślin bobowatych;
  • Gawryjołek K., Woźniak M., Grzęda E., Ciepiel J., Furtak K.: Zmiana parametrów biologicznych gleb rolniczych na terenach popowodziowych z województwa dolnośląskiego i opolskiego.
  • Gawryjołek K., Wyzińska M., Marzec-Grządziel A., Niedźwiecki J., Furtak K.: Wpływ dodatku egzogennych osmoprotektantów na mikrobiom gleby w zmiennych warunkach wilgotności.

 

 

Kolejna edycja Konferencji odbędzie się we wrześniu 2026 roku i będzie organizowana przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Do zobaczenia!

57. Ogólnopolska Konferencja Mikrobiologiczna pn. „Mikroorganizmy w środowisku i służbie człowieka”,

Zakład Mikrobiologii
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close