Temat statutowy 1.14

 

Tytuł tematu: Ocena wpływu wybranych osmoprotektantów na środowisko glebowe i wzrost pszenicy jarej

Kierownik tematu: dr Karolina Furtak

Okres realizacji: 2023-2025

 

 

Cel badań:

 

Głównymi celami projektu są (I) analiza jakości środowiska glebowego, w tym jego mikrobiomu, w odpowiedzi na zastosowane osmoprotektanty w warunkach stresu hydrologicznego oraz (II) ocena wpływu wybranego związku na wzrost i plonowanie pszenicy jarej w warunkach stresu hydrologicznego.

Cele szczegółowe projektu obejmują:

  • Wybór związku o właściwościach wspierających mikrobiom w warunkach stresu hydrologicznego spośród osmoprotektantów komercyjnych;
  • Ocenę stabilności agregatów glebowych po zastosowaniu osmoprotektantów;
  • Ocenę wpływu wybranych osmoprotektantów na kiełkowanie pszenicy jarej.

Hipoteza badawcza zakłada, że zastosowanie osmoprotektantów wspomoże środowisko glebowe w warunkach stresu hydrologicznego tj. ochroni mikrobiom. Ponadto, postulujemy, że dodatek osmoprotektantu do gleby wspomoże wzrost pszenicy jarej w warunkach stresu hydrologicznego.

 

 

Planowane efekty naukowe:

 

Określenie wpływu różnych poziomów stresu hydrologicznego na mikrobiom i wzrost pszenicy jarej będzie stanowiło cenny wkład w wiedzę dotyczącą wpływu zmian klimatu na środowisko glebowe.

Analiza wpływu osmoprotektantów na środowisko glebowe w warunkach stresu pozwoli oszacować, czy któraś z tych substancji może posłużyć jako środek wspomagający glebę oraz wzrost pszenicy w niekorzystnych warunkach hydrologicznych. Odpowiedź na to pytanie mogłaby pozwolić na opracowanie metody poprawiającej jakość gleby w warunkach zmiennej wilgotności. Dzięki czemu uzyskane wyniki mogą stanowić wstęp do kolejnego projektu badawczo-rozwojowego.

 

 

Zespół badawczy:

 

  • dr Karolina Furtak;
  • dr hab. Anna Gałązka, prof. IUNG;
  • mgr Karolina Gawryjołek;
  • dr Anna Marzec-Grządziel;
  • dr inż. Jacek Niedźwiecki;
  • dr Marcin Przybyś;
  • dr Marta Wyzińska.

 

Temat statutowy 1.14 – Ocena wpływu wybranych osmoprotektantów na środowisko glebowe i wzrost pszenicy jarej

Zakład Mikrobiologii
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close