W dniach 27-28 maja 2025 roku w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach odbyła się konferencja naukowa pt.  „Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie i ochronie środowiska”.

 

Konferencja została zorganizowana w ramach realizacji zadania 1.7 „Preparaty mikrobiologiczne” dotacji celowej MRiRW na rok 2025. Tegoroczne wydarzenie tak jak i poprzednie edycje otrzymało Honorowy Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego. Do udziału w wydarzeniu zgłosiło się ponad 160 uczestników: pracowników naukowych i doktorantów, przedstawicieli Ośrodków Doradztwa Rolniczego, urzędników administracji państwowej, pracowników sektora rolnego, rolników, przedstawicieli firm agrochemicznych oraz specjalistów reprezentujących różne dyscypliny i specjalności wiążące się z problematyką obrad. W tym roku zaproszenie na konferencję przyjęli przedstawiciele aż 18 jednostek naukowych, trzech Ośrodków Doradztwa Rolniczego oraz przedstawiciele 38 firm.

Konferencja została zorganizowana przez pracowników Zakładu Mikrobiologii pod przewodnictwem prof. dr hab. Anny Gałązki. Konferencje oficjalnie otworzyli Dyrektor Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin MRiRW Pani Nina Dobrzyńska oraz Dyrektor IUNG-PIB prof. dr hab. Mariusz Matyka.

 

preparaty2025dyrekcja

 

Podczas konferencji w ramach pięciu sesji naukowych wygłoszono aż 17 prezentacji ustnych oraz 41 prezentacji posterowych. Obradom towarzyszyła aktywna i merytoryczna dyskusja. W czasie wolnym od obrad uczestnicy konferencji mogli zapoznać się z historią Osady Pałacowej podczas spaceru po Parku Czartoryskich z przewodnikiem.

Patronat medialny nad konferencją objął Tygodnik Poradnik Rolniczy oraz Nowoczesna Uprawa Miesięcznik Produkcji Roślinnej. Relację z wydarzenia przygotowała także TVP 3 Lublin.

 

preparaty2025grupa

 

 

Produkcja preparatów mikrobiologicznych jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się segmentów rynku rolno-spożywczego. Wzrastająca świadomość konieczności ograniczania nadmiernej chemizacji rolnictwa, a jednocześnie utrzymania wysokiej bioróżnorodności i aktywności biologicznej gleb spowodowała, że znacząco zwiększyło się zainteresowanie naturalnymi środkami stosowanymi w rolnictwie. Jedną z takich koncepcji jest wykorzystanie biotechnologicznych cech i właściwości metabolicznych mikroorganizmów do opracowania i produkcji preparatów mikrobiologicznych, biostymulatorów lub biologicznych środków ochrony roślin, których czynnikiem aktywnym są mikroorganizmy. Stosowanie preparatów mikrobiologicznych w rolnictwie stanowi efektywne i bezpieczne rozwiązanie, które może okazać się niezbędne w obliczu zarówno intensyfikacji produkcji rolnej jak i zmian klimatu. Jest to nie tylko ważne w celu utrzymania wysokiej aktywności biologicznej gleb, ale także w kontekście biostymulacji i ochrony roślin.

IUNG-PIB w Puławach od grudnia 2022 roku na mocy Rozporządzenia MRiRW prowadzi listę NPM. Obecnie na liście nawozowych produktów mikrobiologicznych znajduje się ponad 300 produktów, których komponent mikrobiologiczny stanowi zarówno jedno, dwu jak i wieloskładnikowe konsorcja mikrobiologiczne. Są to produkty bakteryjne, grzybowe lub mieszane. Od 15 marca 2025 roku w ekoschemacie biologiczna uprawa roślin ujęte dopłatami są także nawozowe produkty mikrobiologiczne, co również było omawiane podczas konferencji.

 

Materiały konferencyjne można pobrać poniżej:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kliknij aby pobrać [1.54 MB]

 

 

Preparaty2025zakład

 

Podczas wydarzenia pracownicy Zakładu Mikrobiologii zaprezentowali następujące tematy:

REFERATY

  • Anna Gałązka: Preparaty mikrobiologiczne i ich ujęcie w ekoschemacie – biologiczna uprawa roślin;
  • Sylwia Siebielec, Małgorzata Woźniak, Aleksandra Ukalska-Jaruga, Andrzej Lewicki, Jakub Pulka, Szymon Szufa, Łukasz Adrian, Piotr Piersa, Grzegorz Siebielec: Wykorzystanie potencjału bakterii wspomagających rozwój i odporność roślin w badaniach rolniczych i remediacyjnych – projekt INNO-MIK, LIDER XII;
  • Monika Kozieł: Wykorzystanie bakterii z rodzaju Rhizobium i Bradyrhizobium jako komponentów produktów mikrobiologicznych;
  • Małgorzata Woźniak: Biofortyfikacja wspomagana mikrobiologicznie – zrównoważona droga do łagodzenia niedoboru mikroelementów;
  • Karolina Furtak: Potencjał preparatów mikrobiologicznych w regeneracji gleb po powodzi.

POSTERY

  • Berbeć A.K., Gałązka A.: Dywersyfikacja praktyk w ramach rolnictwa ekologicznego i jej wpływ na różnorodność i aktywność mikroorganizmów glebowych;
  • Bielawska I., Gałązka A.: Mikroorganizmy rozkładające substancje ropopochodne i ich potencjał w procesach bioremediacji gleb;
  • Ciepiel J.: Klasyfikacja produktów mikrobiologicznych stosowanych w rolnictwie;
  • Furtak K., Kowalska B.: Wpływ wybranych szczepów bakterii glebowych na wzrost patogena grzybowego Verticillium dahliae;
  • Furtak K., Gawryjołek K., Wyzińska M.: Wpływ dodatku egzogennej betainy na aktywność enzymatyczną gleby i wzrost pszenicy jarej w różnych warunkach wilgotności;
  • Gałązka A., Marzec-Grządziel A., Abramczyk B.: Mycobiom i profil metaboliczny wybranych odmian pszenicy jarej;
  • Gawryjołek K.: Bakterie LAB i ich znaczenie dla rolnictwa;
  • Gawryjołek K., Gawryjołek K.: Bakterie z rodzaju Bacillus oraz ich zastosowanie w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
  • Grzęda E., Siebielec S.: Sałata masłowa poddana zabiegom inokulacyjnym z wykorzystaniem bakterii promujących wzrost i rozwój roślin uprawnych;
  • Grzęda E., Siebielec S.: Bioróżnorodność bakterii w środowisku narażonym na stres związany z obniżonym poziomem wilgotności;
  • Marzec-Grządziel A., Korbecka-Glinka G.: Poszukiwanie bakterii o potencjalnym znaczeniu aplikacyjnym w uprawie roślin miododajnych;
  • Siebielec S., Woźniak M., Ukalska-Jaruga A., Lewicki A., Pulka J., Szufa S., Adrian Ł., Piersa P., Siebielec G.: Potencjał stosowania kompostu i biowęgla do regeneracji gleb;
  • Siebielec S., Woźniak M., Ukalska-Jaruga A., Lewicki A., Pulka J., Szufa S., Adrian Ł., Piersa P., Siebielec G.: Efektywność prototypów bionawozów na bazie bakterii i egzogennej materii organicznej w badaniach doniczkowych, poletkowych i polowych;
  • Siebielec S., Siebielec G.: Inokulacja bakteriami rozpuszczającymi fosforany jako obiecująca strategia poprawiająca wzrost i rozwój roślin uprawnych i remediacyjnych;
  • Siebielec S., Siebielec G.: Mikrobiom gleb miejskich;
  • Wiejak K., Bielawska I., Gałązka A.: Grzyby mykoryzowe i ich potencjał w procesach bioremediacji gleb.
Konferencja Naukowa pt. „Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie i ochronie środowiska” 27-28.05.2025 – Podsumowanie

Zakład Mikrobiologii
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close