Kategoria A

    1. Assessment of glomalins content in the soil under winter wheat from different crop production systems. Gałązka A., Gawryjołek K., Gajda A., Furtak K., Księżniak A., Jończyk K. Plant Soil and Environment, 2018, 64(1) 32-37. https://doi.org/10.17221/726/2017-PSE
    2. Effects of conventional and reduced tillage of soil wellness. Gajda A.M., Czyż E.A, Dexter A.R, Furtak K.M., Grządziel J., Stanek-Tarkowska J.; International Agrophysics, 2018, 32, 81-91, doi: 10.1515/intag-2016-0089; http://www.international-agrophysics.org/en/artykul/1079

    3. Impact of abiotic factors on development of the community of arbuscular mycorrhizal fungi in the soil: a Review. Jamiołkowska A., Księżniak A., Gałązka A., Hetman B., Kopacki M., Skwaryło- Bednarz B.; International Agrophysics, 2018, 32, 1, 133-140,10.1515/intag-2016-0090 http://www.international-agrophysics.org/en/artykul/1084

    4. Fungal Genetics and Functional Diversity of Microbial Communities in the Soil under Long-Term Monoculture of Maize Using Different Cultivation Techniques. Gałązka A., Grządziel J., Frontiers in Microbiology, 2018, 9, 76, doi: 10.3389/fmicb.2018.00076

    5. Long-term impact of sewage sludge, digestate and mineral fertilizers on plant yield and soil biological activity. Siebielec S., Siebielec G., Lipski D., Journal of Cleaner Production, 2018, 187: 372–379, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.03.245

    6. Molecular characterization of Boeremia strasseri the causal agent of black stems and rhizomes rot of peppermint. Zimowska B., Król E.D., Furmańczyk A., Abramczyk B., Okoń S., 2018, Journal of Plant Pathology,  https://doi.org/10.1007/s42161-018-0003-4
    7. Long term insight into biodiversity of a smelter wasteland reclaimed with biosolids and by-product lime, Siebielec S., Siebielec G., Stuczyński T., Sugier P., Grzeda E., Grządziel J.; Science of The Total Environment, 2018, doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.04.372

    8. Microbial Diversity of Paulownia spp. Leaves – A New Source of Green Manure. Woźniak M., Gałązka A., Grządziel J., Frąc M.; BioResources, 2018, doi: 10.15376/biores.13.3.4807-4819
    9. Biochemiczne metody oceny różnorodności funkcjonalnej i strukturalnej mikroorganizmów glebowych. Furtak K., Gajda A.M., Postępy Mikrobiologii; 2018, 57, 2, s.194-202.
    10. Response of pulses to seed or soil application of rhizobial inoculants. Martyniuk S., Kozieł M., Gałązka A., Ecological Chemistry and Engineering S, 2018; 25(2): 323-329.
    11. The identification and genetic diversity of endophytic bacteria isolated from selected crops.Woźniak M., Gałązka A., Grządziel J., Głodowska M.; The Journal of Agricultural Science, 2018, 1-10.
    12. Genetic and Functional Diversity of Bacterial Microbiome in Soils With Long Term Impacts of Petroleum Hydrocarbons, Gałązka A., Grządziel J., Gałązka R., Ukalska-Jaruga A., Strzelecka J., Smreczak B., Frontiers in Microbiology, 2018 vol: 9 pp: 1923,  https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.01923
    13. Wolińska A., Gałązka A., Kuźniar A., Goraj W., Jastrzębska N., Grządziel J., Stępniewska Z., Catabolic Fingerprinting and Diversity of Bacteria in Mollic Gleysol Contaminated with Petroleum Substances, 2018, Applied Sciences, doi:10.3390/app8101970
      1. Różnorodność mikroorganizmów glebowych wybranych obszarów chronionych i o znaczących walorach przyrodniczych. Abramczyk K., Gałązka A.; Sylwan, 2017, 161 (6): 496−503
      2. Zabójcze drobnoustroje – mikroorganizmy wykorzystywane jako broń biologiczna. Abramczyk K., Gałązka A.; Postępy Mikrobiologii. 2017, 56, 4, 395–404. (http://pm.microbiology.pl/zabojcze-drobnoustroje-mikroorganizmy-wykorzystywane-jako-bron-biologiczna/)
      3. Soil respiration depending on different agricultural practices before maize sowing. Bojarszczuk J., Księżak J., Gałązka A., Plant Soil and Environment, 2017, 63 (10): 435-4412017, doi: 10.17221/597/2017-PSE
      4. Occupational exposure level of pig facility workers to chemical and biological pollutants. Chmielowiec Korzeniowska A., Tymczyna L., Pyrz M., Trawińska B., Abramczyk K, Dobrowolska M., Annals of Agricultural and Environmental Medicine – www.aaem.pl (online first) DOI: https://doi.org/10.26444/aaem/78479
      5. Allelopathic effects of barley and oats on their rhizoplane and rhizosphere Fusarium Czaban J., Wróblewska B., Leszczyńska D.; Allelopathy Journal, 2017, 42(1): 109-122.
      6. Comparison of biological activity of soil under maize and winter wheat grown in different cultivation techniques. Furtak K., Gawryjołek K., Gajda A., Gałązka A.; Plant Soil and Environment, 2017,  63: 449-454. (https://doi.org/10.17221/486/2017-PSE)
      7. Effects of long-term tillage practices on the quality of soil under winter wheat; Gajda A.M., Czyż E.A, Stanek-Tarkowska J., Dexter A.R, Furtak K.M., Grządziel J. Plant Soil and Environment, 2017, 63, 5, 236-242; DOI: 10.17221/223/2017-PSE
      8. Microbial community diversity and their interaction of soil under maize growth in different cultivation techniques. Gałązka A., Gawryjołek K., Grządziel J., Frąc M., Księżak J.; Plant Soil and Environment, 2017, Vol. 63, No. 6: 264–270; doi: 10.17221/171/2017-PSE.
      9. Effect of different agricultural management practices on soil biological parameters including glomalin fraction. Gałązka A., Gawryjołek K., Grządziel J., Księżak J.; Plant Soil and Environment Vol. 63, 2017, No. 7: 300–306;  doi: 10.17221/207/2017-PSE
      10. The effect of same microbial products on basic biological activities of soil under cereals crop. Gałązka A., Gawryjołek K., Kocoń A.; Plant Soil and Environment, 2017, 63: 111-116.  (http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/211238.pdf)
      11. Changes of enzymatic activities and microbial communities in soil under long-term maize monoculture and crop rotation. Gałązka A., Gawryjołek K., Perzyński A., Gałązka R., Księżak J.; Pol. J. Environ. , 2017, Vol. 26, No. 1, 39-46. DOI: 10.15244/pjoes/64745.
      12. Evaluation of phenolic acids content and antioxidant activity of winter cereals seeds. Gałązka A., Gawryjołek K., Żuchowski J.; J. Elem., 2017, 22(2): 593 – 605. DOI 10.5601/jelem.2016.21.21137.
      13. Heavy metals concentration in conventionally and organically grown vegetables. Głodowska M., Krawczyk J.; Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 2017, 9(4):1-8. DOI10.3920/QAS2017.1089
      14. Microplot long-term experiment reveals strong soil type influence on bacteria composition and its functional diversity.  Grządziel J., Gałązka A. ; Applied Soil Ecology, 2017, DOI10.1016/j.apsoil.2017.10.033
      15. Interaction of arbuscular mycorrhizal fungi with plants and soil microflora. Jamiołkowska A., Księżniak A., Hetman B., Kopacki M., Skwaryło-Bednarz B., Gałązka A., Thanoon A. H.; Acta Scientarum Polonorum Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 2017, 16(5), 89–95. DOI: 10.24326/asphc.2017.5.9
      16. Fungi inhabiting shoots of fruit trees with special reference to Diaporthe (Phomopsis) genus.  Król E.D., Abramczyk B.A., Zalewska E.D., Zimowska B; Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 2017, 16(4): 113-126 doi: 10.24326/asphc.2017.4.12
      17. Genetyczne metody różnicowania mikroorganizmów w systemie gleba – roślina. Łyszcz M., Gałązka A.; Postępy Mikrobiologii 2017, 56, 3, 341–352. (http://pm.microbiology.pl/genetyczne-metody-roznicowania-mikroorganizmow-w-systemie-gleba-roslina/)
      18. Response of pulses to seed or soil application of rhizobial inoculants. Martyniuk S., Kozieł M., Gałązka A.; Ecol. Chem. Eng. S., 2017, 23(4)
      19. Effect of Medemia argun proanthocyanidin fraction on in vitro growth and activity of selected soil microorganisms. Martyniuk SA, Hamed A. I., Gębala B., Stochmal A.J. Elementology, 2017, 22(1): 143-150; doi: 10.5601/jelem.2016.21.2.1089
      20. Genetic variability within Septaria carvi – a pathogen of caraway Carum carvi L. Zalewska E.D., Król E.D., Abramczyk B.A., Furmańczyk A., Okoń S.Eur. J Plant Pathol. 2017, 148: 825-838, DOI 10.1007/s10658-016-1139-8
      1. Use of RAPD-PCR and ITS markers for identification of Diaporthe/Phomopsis from fruit trees in south-eastern Poland. Abramczyk B., Król E., Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 2016, 15(6): 161-175. http://www.hortorumcultus.actapol.net/tom15/zeszyt6/15_6_161.pdf
      2. The Effect of Bentonite on the Survival of Azotobacter chroococcum in a Sandy Soil in a Long-Term Plot Experiment. Czaban J., Wróblewska B., Polish Journal of Environmental Studies. 2017. 26 (1): 1-8 DOI: 10.15244/pjoes/64744
      3. Effects of long-term use of different farming systems on some physical, chemical and microbiological parameters of soil quality. Gajda A.M., Czyż E.A., Dexter A.R.; Intern. Agrophysics, 2016, 30 (2):165-172; doi: 10.1515/intag-2015-0081 http://www.international-agrophysics.org/en/artykul/866
      4. Wybrane metody molekularne wykorzystywane w ocenie bioróżnorodności mikroorganizmów glebowych; Łyszcz M., Gałązka A.; Post. Mikrobiol., 2016, 55, 3, 309-319 (http://pm.microbiology.pl/wybrane-metody-molekularne-wykorzystywane-w-ocenie-bioroznorodnosci-mikroorganizmow-glebowych/)
      5. Evaluation of phenolic acids content and antioxidant activity of winter cereals seeds. Gałązka A., Gawryjołek K., Żuchowski J.; J. Elem., 22(2): DOI 10.5601/jelem.2016.21.21137
      6. Response of pulses to seed or soil application of rhizobial inoculants. Martyniuk S., Kozieł M., Gałązka A.; Ecol. Chem. Eng. S., 2016, 23(4)
      7. Soil properties and yields of winter wheat after a long-term growing of this crop in two  contrasting rotations. Smagacz J., Kozieł M., Martyniuk S.; Plant Soil Environ., 2016, 62(12): 566-570. doi: 10.17221/582/2016-PSE
      1. Colonisation of winter wheat grain by Fusarium spp. and mycotoxin content as dependent on a wheat variety, crop rotation, a crop management system and weather conditions. Czaban J., Wróblewska B., Sułek A., Mikos M., Boguszewska E., Podolska G., Nieróbca A.. Food Additives & Contaminants: Part A, 2015, 32 (6): 874-910. DOI:10.1080/19440049.2015.1019939.
      2. Phytoremediation of polycyclic aromatic hydrocarbons in soils artificially polluted using plant-associated-endophytic bacteria and Dactylis glomerata as the bioremediation plant. Gałązka A., Gałązka R.; Polish Journal of Microbiology, 2015, 64(3): 239-250.
      3. Glomalina – glikoproteina produkowana przez grzyby mykoryzy arbuskularnej. Gałązka A., Gawryjołek K; Postępy Mikrobiologii, 2015, 54(3): 331-343 www.pm.microbiology.pl/web/pelne/vol5442015.pdf
      4. Labile factions of soil organic matter and microbial characteristics of soil under organic and conventional crop management systems. Martyniuk S., Kozieł M., Stalenga J., Jończyk K.; Biological Agriculture & Horticulture. 2015. DOI: 10 1080/01448765.2015.1015054
      5. Liza komórek bakteryjnych w procesie uwalniania bakteriofagów – kanoniczne i nowo poznane mechanizmy. Woźnica W. M., Bigos J., Łobocka M. B.; Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej. 2015, 69: 114-126. e-ISSN 1732-2693.

Kategoria B

      1. Intensyfikacja rolnictwa a środowisko naturalne, Głodowska M., Gałązka A.,  Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 592, 2018, 3-13, DOI 10.22630/ZPPNR.2018.592.1
      1. Activity of dehydrogenases as an indicator of soil environment quality; Furtak K., Gajda A.M.; Polish Journal of Soil Science; 2017, 50, 1, 33-40; DOI: 10.17951/pjss/2017.50.1.33
      2. Wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko w koncepcji rozwoju zrównoważonego. Głodowska M., Gałązka A.; Wieś i Rolnictwo 2 (175)/2017, doi:10.7366/wir022017/07; 147-165.
      3. Functional Redundancy of Soil Microbiota – Does More Always Mean Better? Grządziel J.; Polish Journal of Soil Science, 2017, vol. XL/1, DOI: 10.17951/pjss/2017.50.1.75
      4. Metody oparte o amplifikację DNA techniką PCR wykorzystywane w ocenie bioróżnorodności mikroorganizmów glebowych.  Łyszcz M., Gałązka A.; Kosmos, 2017, 66, 2, 193 – 206. (http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.bwnjournal-article-ksv66p193kz)
      5. A Preliminary examination of Timorex gold 24 EC as a natural seed dressing for winter wheat.  Martyniuk S.; J. Res. Appl. Agric. Eng. 2017, Vol. 62(3), 212-215.
      6. Productivity of crop rotations and selected indicators of soil fertility in different types of ecological farms. Jończyk K., Martyniuk S.; J. Res. Appl. Agric. Eng.  2017, Vol. 62(3), 153-157.
      1. Gałązka A. Zawartość ogólnych i łatwoekstahowalnych białek glebowych spokrewnionych z glomalinami w różnych typach gleb Polski spod upraw żyta i pszenicy. Zeszyty Naukowe Postępów Nauk Rolniczych, 2016, nr 587, 3-11.  zppnr.sggw.pl/587.pdf
      2. Gałązka A., Gawryjołek K. Czy białko może być obecne w glebie nawet 20 lat? Ocena zawartości ogólnych i łatwoekstrahowalnych glomalin w archiwalnych próbach glebowych. Zeszyty Naukowe Postępów Nauk Rolniczych, 2016, nr 587, 13-21.  zppnr.sggw.pl/587.pdf
      3. Martyniuk S., Kozieł M., Jończyk K.: Effect of PRP Sol on C and N contents in labile  fractions of soil organic matter. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2016, 61(4): 44-46. pimr.poznan.pl/biul/2016_4_SM.pdf
      4. Martyniuk S., Kozieł M.: Survival of rhizobia on seeds, nodulation and growth of soybean as influenced by synthetic and natural seed-applied fungicides. Pol. J. Agron., 2016, 27
      5. Siebielec G., Siebielec S., Podolska G.. Porównanie mikrobiologicznej i chemicznej charakterystyki gleb po ponad 100 latach uprawy roślin zbożowych. Polish Journal of Agronomy 2016, 23: 88-100. iung.pulawy.pl/PJA/wydane/23/PJA23_88_100.pdf
      1. Promowanie wzrostu roślin przez bakterie z rodzaju Azospirillum oraz ich zastosowanie w rolnictwie. Gałązka A., Bigos J., Siebielec S.; Polish Journal of Agronomy, 2015, 23, 48–62. www.iung.pulawy.pl/PJA/wydane/23/PJA23_48_62.pdf
      2. Systematyka, genetyka i biologia bakterii z rodzaju Azospirillum.  Gałązka A., Bigos J., Siebielec S.; Polish Journal of Agronomy. 2015, 23, 31–47. http://studylibpl.com/doc/763363/systematyka–genetyka-i-biologia-bakterii-z-rodzaju-azosp…
      3. Zanieczyszczenia gleb substancjami ropopochodnymi z uwzględnieniem biologicznych metod ich oczyszczenia. Gałązka A., KOSMOS Problemy Nauk Biologicznych, 2015, Tom 64, No 1 (306), 145-164, 2015. www.kosmos.icm.edu.pl/PDF/2015/145.pdf
      4. Symbiotic effectiveness of Rhizobium leguminosarum bv. viciae with pea plants as influenced by Azotobacter chroococcum. Martyniuk S., Kozieł M., Gałązka A.; Journal of Ecological Engineering, 2015, Vol. 16, Issue 4, Oct. 2015, 185–190; DOI: 10.12911/22998993/11111

Monografie

1. Activity and Variety of Soil Microorganisms Depending on the Diversity of the Soil Tillage System, Furtak K., Gajda A.M., w: Sustainability of Agroecosystems, Alexandre Bosco de Oliveira, IntechOpen, 2018, DOI: 10.5772/intechopen.72966

 

2. Wolnożyjące bakterie wiążące azot atmosferyczny z rodzaju Azotobacter – występowanie, liczebność i znaczenie, Kozieł M., Gałązka A., Martyniuk S., w: Studia i Raporty IUNG-PIB, zeszyt 56(10), 2018

 

3. Measuring the Effects of Farming Systems on Physical, Chemical and Microbiological Parameters of Soil Quality. Gajda A.M., Furtak K., W: Novel Methods and Results of Landscape Research in Europe, Central Asia and Siberia Vol. 1: Landscapes in the 21th Century: Status Analyses. Basic Processes and Research Concepts, Moskwa 2018; str. 212-217, DOI: 10.25680/1838.2018.31.13.039, Link do monografii

      1. Abramczyk K. 2017. Rola mikroorganizmów glebowych w rolnictwie i produkcji roślinnej. Rozdział w monografii naukowej [w]: Nauki rolnicze i przyrodnicze – wybrane zagadnienia. Red. Szala M., Maciąg K., Wydawnictwo Naukowe Tygiel, 7-15, Lublin. ISBN 978-83-65598-76-9
      2. Abramczyk K., Gałązka A. 2017. Pałeczki Salmonella i Escherichia coli jako realne zagrożenie zdrowia ludzi oraz jakości gleby. [w]: Jakość gleb użytkowanych rolniczo i wskaźniki jej oceny, Studia i Raporty IUNG-PIB, 58(8), 73-82.
      3. Furtak K.: Analiza profilu metabolicznego populacji mikroorganizmów z zastosowaniem techniki ECOplate Biolog; Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, Nauki Przyrodnicze, Część I; Wydawnictwo Młodzi Naukowcy, Poznań 2017; Rozdział 5, Str. 31-37; ISBN 978-83-65362-48-3.
      4. Furtak K.: Metanotrofy – niesamowite mikroorganizmy; Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, Nauki Przyrodnicze, Część I; Wydawnictwo Młodzi Naukowcy, Poznań 2017; rozdział 6, str. 38-43; ISBN 978-83-65362-48-3.
      5. Gałązka A., Gawryjołek K., Kocoń A. Liczebność drobnoustrojów rozpuszczających fosforany i aktywność fosfataz w glebie w kontekście stosowania preparatów mikrobiologicznych. Studia i Raporty IUNG-PIB, 54(8), 2017, 95-110.
      6. Głodowska M., Łyszcz M. (2017). Biochar characteristics and application in the agriculture [w] „Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce –Agronomia i ochrona roślin”. (eISBN: 978-83-65677-78-5; ISBN: 978-83-65677-77-8). Ed. dr Monika Panfil,  Poznań, Młodzi Naukowcy, ss. 83-89.
      7. Głodowska M., Łyszcz M. (2017). Cannabis sativa and its antimicrobial properties – A review [w] „Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce –Agronomia i ochrona roślin”. (eISBN: 978-83-65677-78-5; ISBN: 978-83-65677-77-8). Ed. dr Monika Panfil,  Poznań, Młodzi Naukowcy, ss. 77-82.
      8. Kozieł M, Gałązka A. Liczebność bakterii uruchamiających fosfor ze związków mineralnych w glebach uprawnych Polski. Studia i Raporty IUNG-PIB, 54(8), 2017, 83-94.
      9. Kozieł M., Siebielec S., Siebielec G., Martyniuk S.: Ocena efektywności symbiotycznej szczepów bakterii z rodzaju Rhizobium wyizolowanych z brodawek korzeniowych bobiku (Vicia faba Var. Minor) i grochu (Pisum sativum L.). Studia i Raporty IUNG-PIB, 2017, 54(8): 111-121.
      10. Łyszcz M. (2017). Biologiczne wskaźniki jakości gleby [w] „Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce – Ochrona środowiska”, (eISBN: 978-83-65677-63-1; ISBN: 978-83-65677-64-8). Ed. dr inż. Jędrzej Nyćkowiak, dr hab. Jacek Leśny prof. UP. Poznań, Młodzi Naukowcy, ss. 71 – 77.
      1. Gałązka A., Łyszcz M., Abramczyk B., Furtak K., Grządziel J., Czaban J.,  Pikulicka A.. „Bioróżnorodność środowiska glebowego – Przegląd parametrów i metod w analizach różnorodności biologicznej gleby”. Monografie i Rozprawy Naukowe IUNG-PIB, nr 49, ISBN 978-83-7562-246-1.
      2. Abramczyk B., Król E. 2016. RAPD-PCR oraz analiza regionów ITS jako wybrane techniki molekularne stosowane w diagnostyce fitopatogenów/ RAPD-PCR and ITS analysis as selected molecular techniques used in the diagnosis of phytopathogens. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce – Nauki przyrodnicze. Część V. Red. Dr Monika Panfil, Poznań, Monografie 2016 (31): 105-110. ISBN 978-83-65362-82-7.
      3. Abramczyk B., Gałązka A. 2016. Pozytywny wpływ grzybów endofitycznych na roślinę gospodarza. Studia i raporty IUNG-PIB. Siedliskowe i agrotechniczne uwarunkowania produkcji roślinnej w Polsce, 49 (3): 71-82, red. prof. dr hab. Janusz Podleśny, Puławy, Dział Upowszechniania i Wydawnictw IUNG – PIB w Puławach, ISBN 978-83-7562-234-8.
      4. Gałązka A., Grządziel J. The Molecular‐Based Methods Used for Studying Bacterial Diversity in Soils Contaminated with PAHs (The Review). Soil Contamination – Current Consequences and Further Solutions. Edited by Marcelo L. Larramendy and Sonia Soloneski, ISBN 978-953-51-2816-8, Print ISBN 978-953-51-2815-1, 354 pages, Publisher: InTech, Chapters published December 21, 2016. http://dx.doi.org/10.5772/64772
      5. Gałązka A., Gałązka R. Fitoremediacja gleb skażonych chemicznie. Mikrobiologia oraz metody analityczne w nauce. ISBN 978-83-65272-4-7, strony 71-84, 2016.
      6. Gałązka A., Gałązka R. Mykoryza w bioremediacji. Mikrobiologia oraz metody analityczne w nauce. ISBN 978-83-65272-4-7, strony 98-107, 2016.
      7. Grządziel J., Gałązka A.; Łuszczyca – Autoimmunologiczna choroba o szerokiej etiologii (w:) Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce – Choroby, Str. 126-132; ISBN  978-83-65362-13-1
      8. Łyszcz M.,  2016, Biofilm – złożona i wielokomórkowa struktura bakterii. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce- Mikrobiologia i ekologia”, ISBN 978-83-65362-13-1, (online version) ISBN 978-83-65362-55-1, (printed version) ISBN 978-83-65362-84-1, editor dr Monika Panfil, Poznań, Młodzi Naukowcy, pp. 54 – 60,
      9. Łyszcz M., 2016, Biofilm tworzony przez grzyby – struktura i właściwości. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce- Mikrobiologia i ekologia”, ISBN 978-83-65362-13-1 ISBN, (online version) 978-83-65362-55-1, ISBN (printed version) 978-83-65362-84-1, editor dr Monika Panfil, Poznań, Młodzi Naukowcy, pp 61 – 67,
      10. Łyszcz M., 2016, Gałązka A., Proces biologicznego wiązania azotu atmosferycznego. “Studia i Raporty IUNG-PIB – Siedliskowe i agrotechniczne uwarunkowania produkcji roślinnej w Polsce, 49(3)”, ISBN 978 83 7562 234 8, ed. prof. dr hab. Janusz Podleśny, Puławy , Dział Upowszechniania i Wydawnictw IUNG – PIB w Puławach, 59-70.
      11. Jończyk, B. Feledyn-Szewczyk, S. Martyniuk S. (2p.), A. Księżniak i inni: Badania w zakresie doboru odmian zbóż ozimych i ich przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego MRiRW 2016, ISBN 978-83-62178-84-1, str. 1-79
      12. Siebielec S., Siebielec G. Dokonania młodych naukowców, 2016. Zawartość kadmu i ołowiu w pieczywie i produktach zbożowych, ss. 100-111. ISBN 978-83- 65180-12-4.
      13. Siebielec S., Siebielec G. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, 2016. Oddziaływanie różnych systemów produkcji i sposobów uprawy roli na właściwości glomalin w glebie, ss. 84-89. ISBN 978-83-65362-13-1.
      14. Siebielec S., Siebielec G. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, 2016. Zawartość ołowiu w owocach, ss. 89-96. ISBN 978-83-65362-13-1.
      1. Gajda A.M.: Mikrobiologiczne i biochemiczne wskaźniki jakości gleb pod pszenicą ozimą w zależności od systemu uprawy. Monografie i Rozprawy Naukowe, 2015, 46, pp. 162. Wydawnictwo Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego (IUNG-PIB) w Puławach.
      2. Bigos J.: Problematyka dotycząca zakażeń bakteriami z rodzaju Salmonella występujących w rolnictwie. Studia i Raporty IUNG-PIB. 2015, 46(20): 65-84.
      3. Gałązka A., Kocoń A. 2015. Ocena efektywności działania preparatów z mikroorganizmami pożytecznymi na aktywność enzymatyczna gleb. Studia i Raporty IUNG-PIB, 45(19): 143-154.
      4. Gałązka A., Kocoń A. 2015. Wpływ preparatów z mikroorganizmami pożytecznymi na liczebność i biomasę mikroorganizmów glebowych. Studia i Raporty IUNG-PIB, 45(19): 127-142.
      5. Jończyk K., B. Feledyn Szewczyk, S. Martyniuk, A. Księżniak i inni: Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2014 r. (zboża ozime). MRiRW 2015, ISBN 978-83-62178-84-1, str. 415
      6. Kocoń A., Gałązka A. 2015. Wpływ preparatów z mikroorganizmami pożytecznymi na właściwości fizykochemiczne i plon roślin. Studia i Raporty IUNG-PIB, 45(19): 113-125.
      7. Siebielec S., Siebielec G., Smreczak B. 2015.  Zanieczyszczenia osadów dennych rzek i zbiorników wodnych. Studia i Raporty IUNG-PIB, 46(20): 163-183.
      8. Siebielec S., Urbaniak M., Siebielec G. 2015. Zanieczyszczenia i metody uzdatniania komunalnych osadów ściekowych. Studia i Raporty IUNG-PIB, 46(20): 45-65.
      9. Sułek A., Czaban J., Jerzy Żuchowski J., Podolska G. Zawartość kwasów fenolowych w ziarnie różnych odmian pszenicy jarej i ozimej.  

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za pomocą cookies wykorzystywane są głównie w celach statystycznych. Pozostając na stronie godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. Więcej szczegółów na stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl/polityka-cookies/

Zamknij