W dniu 20 listopada 2025 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bożkowie odbyło się szkolenie pt. Wilgotność gleby i mikroorganizmy – zależności, wyzwania, możliwości zorganizowane przez Zakład Mikrobiologii IUNG-PIB w ramach realizacji zadania 1.9 pt. „Monitoring mikrobiologiczny gleb uprawnych z terenów popowodziowych – bezpieczeństwo, żyzność, bioróżnorodność” finansowanego z Dotacji celowej MRiRW w 2025 r.

Wydarzenie było współorganizowane przez Dolnośląskie Centrum Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Wsparciem służyła Pani Maria Semenowicz p.o. Kierownika Działu Technologii Produkcji Rolniczej DODR.

 

W szkoleniu uczestniczyły ponad 50 osób, w tym uczniowie Zespołu Szkół, pracownicy Dolnośląskiego Centrum Doradztwa Rolniczego oraz lokalni rolnicy.

Wygłoszono następujące referaty:

  • Nadmierna wilgotność gleby, zalania, powodzie – wpływ na mikroorganizmy i żyzność gleby oraz Omówienie wyników badań mikrobiologicznych z terenów dotkniętych powodzią w 2024 r. – Furtak Karolina;
  • Wpływ wilgotności na tempo rozkładu pestycydów w glebie – Dziągwa-Becker Magdalena;
  • Rola bakterii wiążących azot atmosferyczny w stymulacji wzrostu i rozwoju roślin oraz ochrona roślin przez niekorzystnymi czynnikami środowiska – Gawryjołek Karolina;
  • Poprawa retencji wody w glebie oraz stymulacja odporności roślin przez bakterie i substancje zawarte w bionawozach – Siebielec Sylwia;
  • Opracowanie strategii doboru mikroorganizmów do biopreparatów rolniczych z uwzględnieniem wpływu stresu zmiennej wilgotności – Woźniak Małgorzata.

Dodatkowo uczestnicy mogli zapoznać się z broszurą pt. „Gleby popowodziowe i możliwość ich regeneracji” opracowaną w ramach realizacji zadania.

Broszura do pobrania: https://www.iung.pl/wp-content/uploads/2025/11/Gleby-popowodziowe-Broszura.pdf

 

Materiały szkoleniowe są dostępne do pobrania.

 

Szkolenie pt. „Wilgotność gleby i mikroorganizmy – zależności, wyzwania, możliwości” 20.11.2025, Bożków

Zakład Mikrobiologii
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close