Mamy przyjemność poinformować, iż w kwartalniku czasopisma LAB (4/2020) ukazał się artykuł  pt. Zawartość ołowiu w owocach” autorstwa mgr. inż. Sylwii Siebielec, pracownicy naszego Zakładu oraz dr hab. Grzegorza Siebielec, prof. IUNG-PIB (Zakład Gleboznawstwa Erozji i Ochrony Gruntów).

 

Tematyka pracy porusza najbardziej aktualne problemy związane z przenikaniem do żywności niepożądanych substancji.

Poszerzenie wiedzy z zakresu zanieczyszczeń żywności pierwiastkami śladowymi jest szczególnie istotne z uwagi na szkodliwość ołowiu. Na potrzeby badań w zakresie jakości żywności wskazuje szereg inicjatyw europejskich, których celem jest wskazanie metod zwiększenia ilości niezbędnych mikroelementów w diecie oraz ograniczenie spożycia niepożądanych pierwiastków śladowych.

 

LAB to czasopismo fachowe poświęcone problemom pracy laboratoryjnej, kierowane do różnego rodzaju laboratoriów, istniejące na polskim rynku od dwudziestu trzech lat. Na łamach pisma poruszane zostają najistotniejsze problemy mogące pojawić się w pracy analityka chemika, specjalisty mikrobiologa, materiałoznawcy.

 

 Na łamach pisma prezentowane są:

  1. Aktualne dokonania badawcze w zakresie: analityki chemicznej, mikrobiologii, badania materiałów;
  2. Wiodące laboratoria krajowe;
  3. Nowa aparatura badawcza;
  4. Artykuły o charakterze poradnikowym;
  5. Firmy zaopatrujące laboratoria w aparaturę, odczynniki i sprzęt;
  6. Sylwetki osób, które warto poznać;
  7. Terminy oraz relacje z seminariów, konferencji i innych wydarzeń branżowych.

W najnowszym numerze kwartalnika można znaleźć tematykę dotyczącą m. in.:

  • Alternatywnych metod stosowanych w mikrobiologicznej kontroli jakości;
  • 80 lat oznaczania zawartości wody;
  • Jeden czujnik, wiele zastosowań;
  • Fitoekstrakcja indukowana jako metoda fitoremediacyjne stosowana do oczyszczania gleb zanieczyszczonych metalami;
  • Własności przetwórcze materiałów polimerowych – oznaczenie współczynnika szybkości płynięcia (MFI);
  • Badania skuteczności przeciwdrobnoustrojowej preparatów farmaceutycznych itp.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

Informacje dotyczące czasopisma można znaleźć na stronach: http://lab.media.pl/o-czasopismie, http://www.labportal.pl/ oraz http://www.lab.media.pl.

 

Artykuł popularnonaukowy w czasopiśmie LAB

Zakład Mikrobiologii Rolniczej
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close