Z przyjemnością informujemy o decyzji Urzędu Patentowego RP o udzieleniu kolejnych dwóch patentów na wynalazki, których twórcami są pracownicy Zakładu Mikrobiologii.

Decyzją UPRP zostały przyznane kolejne dwa patenty:
Kompozycja bakteryjna do wspomagania wzrostu roślin bobowatych, jej zastosowania oraz otoczkowane nią nasiona (P.444679)
Kompozycja bakteryjna do wspomagania wzrostu roślin bobowatych, jej zastosowania oraz otoczkowane nią nasiona grochu (P.444682)

W ubiegłym roku pracownicy Zakładu Mikrobiologii uzyskali także paten na wynalazek pt. „Nowe szczepy bakterii, kompozycja bakteryjna i preparat mikrobiologiczny do zaprawiania nasion roślin, zwłaszcza roślin bobowatych, w tym soi (Glicine max)” (P.444684; Patent nr 246713).

Twórcami wszystkich trzech patentów są: prof. dr hab. Anna Gałązka, dr Anna Marzec-Grządziel, mgr Karolina Gawryjołek, mgr Jarosław Ciepiel i dr Monika Kozieł.

Wnioski patentowe zostały przygotowane na podstawie badań przeprowadzonych w ramach projektu Inkubator AgriBioFood PULS IUNG 4.0 „Zastosowanie mikroorganizmów i otoczkowania nasion dla poprawy żyzności gleb i plonu roślin w ekologicznej i konwencjonalnej uprawie roślin bobowatych” (NR 1/ININ 4.0/IUNG-PIB/2021).

Kolejne dwa patenty dla Instytutu uzyskane przez pracowników Zakładu Mikrobiologii

Zakład Mikrobiologii
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close