Z przyjemnością informujemy o decyzji Urzędu Patentowego RP o udzieleniu patentu na wynalazek pt. „Nowe szczepy bakterii, kompozycja bakteryjna i preparat mikrobiologiczny do zaprawiania nasion roślin, zwłaszcza roślin bobowatych, w tym soi (Glicine max)”, którego twórcami są pracownicy Zakładu Mikrobiologii.

Numer zgłoszenia: P.444684

Twórcami patentu są: Anna Gałązka, Anna Marzec-Grządziel, Karolina Gawryjołek, Jarosław Ciepiel i Monika Kozieł.

Zgłoszenie dotyczy nowych szczepów, kompozycji bakteryjnej zawierającej nowe szczepy i preparatu mikrobiologicznego do zaprawiania nasion roślin, zwłaszcza nasion roślin bobowatych, w tym soi, stosowanego bezpośrednio lub w postaci otoczki nasion. Preparat zapewnia poprawę wzrostu i plonowania roślin oraz wpływa korzystnie na żyzność i aktywność biologiczną gleby naturalnie zwiększając potencjał biologiczny gleb, w tym ich zasobność w składniki mineralne i materię organiczną.

Wynalazek jest efektem realizacji projektu pt. Zastosowanie mikroorganizmów i otoczkowania nasion dla poprawy żyzności gleb i plonu roślin w ekologicznej i konwencjonalnej uprawie roślin bobowatych (NR 1/ININ 4.0/IUNG-PIB/2021) w ramach programu Inkubator Innowacyjności 4.0 (MNiSW).

Pierwszy patent uzyskany przez pracowników Zakładu Mikrobiologii

Zakład Mikrobiologii
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close