Z przyjemnością informujemy o decyzji Urzędu Patentowego RP o udzieleniu patentu na wynalazek pt. „Nowe szczepy bakterii, kompozycja bakteryjna i preparat mikrobiologiczny do zaprawiania nasion roślin, zwłaszcza roślin bobowatych, w tym soi (Glicine max)”, którego twórcami są pracownicy Zakładu Mikrobiologii.
Numer zgłoszenia: P.444684
Twórcami patentu są: Anna Gałązka, Anna Marzec-Grządziel, Karolina Gawryjołek, Jarosław Ciepiel i Monika Kozieł.
Zgłoszenie dotyczy nowych szczepów, kompozycji bakteryjnej zawierającej nowe szczepy i preparatu mikrobiologicznego do zaprawiania nasion roślin, zwłaszcza nasion roślin bobowatych, w tym soi, stosowanego bezpośrednio lub w postaci otoczki nasion. Preparat zapewnia poprawę wzrostu i plonowania roślin oraz wpływa korzystnie na żyzność i aktywność biologiczną gleby naturalnie zwiększając potencjał biologiczny gleb, w tym ich zasobność w składniki mineralne i materię organiczną.
Wynalazek jest efektem realizacji projektu pt. Zastosowanie mikroorganizmów i otoczkowania nasion dla poprawy żyzności gleb i plonu roślin w ekologicznej i konwencjonalnej uprawie roślin bobowatych (NR 1/ININ 4.0/IUNG-PIB/2021) w ramach programu Inkubator Innowacyjności 4.0 (MNiSW).