Tytuł projektu: Poszukiwanie bakterii adaptujących się do ekstremalnych warunków wilgotności gleby oraz ocena wpływu stresu hydrologicznego na jakość środowiska glebowego.

 

Numer projektu: 2019/35/N/NZ9/00830

 

  1. Kierownik projektu: dr Karolina Furtak
  2. Opiekun naukowy: dr hab. Agnieszka Wolińska (Katedra Biologii i Biotechnologii Mikroorganizmów Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II)
  3. Obszar badawczy: NZ – Nauki o Życiu
  4. Numer panelu dyscyplin: NZ9 – Podstawy stosowanych nauk o życiu
  5. Okres realizacji: 2020-2023
  6. Finansowanie: 210 000 PLN
  7. Słowa kluczowe: bakterie glebowe, fluwisole, jakość gleby, mikrobiom, powódź, społeczność bakterii, stres hydrologiczny, tereny zalewowe, wilgotność gleby, zdarzenia hydrologiczne
  8. Formy realizacji tematu: Badania laboratoryjne; laboratoryjny eksperyment „mikrokosmos”,

 

Głównym celem projektu jest ocena zmian zachodzących w środowisku glebowym w wyniku wystąpienia stresu wodnego, w tym zmian w społeczności bakterii oraz ich odporności na ekstremalne poziomy wilgotności.

 

Cele szczegółowe projektu zakładają:

  • Ocenę tempa zmian zachodzących w środowisku glebowym w następstwie zmian wilgotności;
  • Porównanie tempa i rodzaju zachodzących zmian w glebie uprawnej i nieuprawnej;
  • Sprawdzenie, czy uzyskane izolaty bakteryjne posiadają pewne cechy pozwalające przetrwać stres osmotyczny;
  • Poszukiwanie bakterii o zdolnościach adaptacyjnych do warunków stresowych; bakterii możliwym potencjale do dalszych badań i zastosowań.

 

Informacja o projekcie na stronie NCN: https://projekty.ncn.gov.pl/index.php?projekt_id=469267

 

Project description in English:

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Streszczenie popularnonaukowe projektu:

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preludium 18 – Karolina Furtak

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close