Mamy przyjemność poinformować, że zespół pracowników naszego Zakładu został wyróżniony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za osiągnięcia w zakresie wdrażania postępu w rolnictwie i rynkach rolnych uzyskane w roku 2020.

 

W uznaniu dla wybitnych osiągnięć we wdrażaniu wyników badań naukowych do praktyki rolniczej, przynoszących wymierne efekty ekonomiczne i społeczne Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2021 roku przyznał 8 nagród pieniężnych oraz 4 wyróżnienia.

 

Wyróżnienie otrzymał zespół autorski w składzie:

 

  • dr hab. Anna Gałązka;
  • dr hab. Anna Gajda;
  • prof. dr hab. Stefan Martyniuk;
  • dr Karolina Furtak;
  • mgr Karolina Gawryjołek;
  • mgr Małgorzata Woźniak.

Tytuł osiągnięcia: Ochrona i kształtowanie bioróżnorodności środowiska glebowego – działania upowszechnieniowe i edukacyjne łączące naukę z praktyką rolniczą i doradztwem rolnym mające na celu zahamowanie utraty bioróżnorodności gleb i wsparcie biologizacji rolnictwa.

 

 

Streszczenie osiągnięcia

 

W IUNG-PIB w Puławach od wielu lat prowadzone są zarówno badania naukowe jak i działania edukacyjno-szkoleniowe mające na celu podniesienie świadomości społecznej dotyczącej ochrony bioróżnorodności gleb, zahamowania utraty bioróżnorodności i wsparcia biologizacji rolnictwa. Działania te ściśle łączą naukę z praktyką rolniczą i doradztwem rolnym.

 

Efektem podjętych prac badawczych i edukacyjno-szkoleniowych było opublikowanie kilkunasty oryginalnych prac naukowych, w tym dwóch monografii naukowych, jak również organizacja corocznych warsztatów oraz konferencji upowszechniających i promujących ochronę bioróżnorodności środowiska glebowego. W konferencjach tych corocznie uczestniczyło ponad 100 uczestników z ośrodków naukowych w całej Polsce, w tym także przedstawiciele Ośrodków Doradztwa Rolniczego, urzędników administracji państwowej, pracowników sektora rolnego, pracowników naukowych, doktorantów oraz specjalistów reprezentujących różne dyscypliny i specjalności wiążące się z problematyką bioróżnorodności gleb.

 

Zakres tematyczny badań i publikacji opracowanych przez zespół w ramach powyższego osiągnięcia dotyczył między innymi zagadnień:

  • oceny i kształtowania bioróżnorodności strukturalnej i funkcjonalnej środowiska glebowego oraz aktywności mikrobiologicznej gleb z uwzględnieniem różnych warunków siedliskowych i systemów gospodarowania w oparciu o dane pochodzące z wieloletnich doświadczeń polowych;
  • doboru i upowszechniania wskaźników oceny bioróżnorodności środowiska glebowego i aktywności mikroorganizmów glebowych (wskaźniki oceny bioróżnorodności strukturalnej i funkcjonalnej środowiska glebowego, wskaźniki mikrobiologiczne służące do oceny bioróżnorodności środowiska glebowego na podstawie klasycznych i molekularnych metod badawczych);
  • ceny wpływu czynników biotycznych i abiotycznych na bioróżnorodność funkcjonalną gleb;
  • oceny wpływu zabiegów rolniczych na bioróżnorodności gleb i jej aktywność mikrobiologiczną;
  • opracowania monografii (Vademecum metodycznego) na temat wybranych wskaźników do oceny i kształtowania bioróżnorodności mikrobiologicznej środowiska glebowego i aktywności mikroorganizmów glebowych;
  • organizacji corocznych, cyklicznych szkoleń i konferencji pt. „Bioróżnorodność środowiska glebowego”.

Wykazano, że odpowiednia uprawa gleb może przyczynić się do odbudowy i ochrony naturalnej bioróżnorodności i żyzności środowiska glebowego. Nadmierne stosowanie agrochemikaliów może powodować nieprzewidywalne skutki środowiskowe i mieć negatywny wpływ na właściwości gleby i jej aktywność biologiczną. Zanieczyszczenie wód gruntowych, eutrofizacja zbiorników wodnych, utrata żyzności gleby, zmniejszenie różnorodności biologicznej, gromadzenie się szkodliwych związków w glebie, kwaśne deszcze i szkodliwe oddziaływanie na warstwę ozonową to tylko niektóre z negatywnych skutków stosowania nawozów chemicznych, wskazujące na potrzebę znalezienia odpowiednich alternatyw. W tym celu praktyka rolnicza zmierza w kierunku bardziej zrównoważonego i przyjaznego dla środowiska podejścia, w tym ekologicznej uprawy roślin.

 

 

Informacja o nagrodach i wyróżnieniach

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Wyróżnienia MNiRW dla pracowników Zakładu

Zakład Mikrobiologii
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close