- Program Wieloletni IUNG-PIB (2016-2020) „Wspieranie działań w zakresie ochrony i racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej w Polsce oraz kształtowania jakości surowców roślinnych na lata 2016-2020”
W ramach realizacji Programu Wieloletniego IUNG-PIB na lata 2016-2020 pracownicy Zakładu Mikrobiologii Rolniczej uczestniczą w realizacji 5 zadań, z czego kierują jednym z nich. Od roku 2016 (po raz pierwszy w historii realizacji PW IUNG-PIB) Zakład Mikrobiologii Rolniczej koordynuje prace w jednym z zadań. Rezultaty realizowanych zadań w PW będą wspierać oceny skutków i przygotowanie instrumentów programów rozwoju obszarów wiejskich. Pracownicy zakładu biorą udział w realizacji następujących zadań:
- Zadanie 1.4. „Ocena i kształtowanie bioróżnorodności środowiska glebowego oraz aktywności mikrobiologicznej gleb z uwzględnieniem różnych warunków siedliskowych i systemów gospodarowania”. Kierownik pracy: dr Anna Gałązka. Zespół badawczy: prof. dr hab. S. Martyniuk, prof. dr hab. S. Krasowicz, dr A. Gajda, dr A. Klimkowicz-Pawlas, dr B. Smreczak, dr Krzysztof Jończyk, dr Janusz Czaban, dr Jacek Niedźwiecki i inni;
http://pw.iung.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=200&Itemid=109
- Zadanie 1.2, kierownik dr J. Niedźwiecki, Ocena gleb użytkowanych rolniczo z uwzględnieniem prawidłowego funkcjonowania ekosystemów glebowych oraz wskazanie działań zapobiegających procesom degradacji. (współwykonawcy ze strony Zakładu Mikrobiologii: dr Anna Gałązka, mgr Karolina Gawryjołek);
- Zadanie 1.3, kierownik dr B. Smreczak, Monitoring różnych parametrów środowiska glebowego dla właściwej oceny WPR (współwykonawcy ze strony Zakładu Mikrobiologii: dr hab. S. Martyniuk, dr A. Gajda, dr A. Gałązka);
- Zadanie 1.5, kierownik dr J. Jadczyszyn, Ocena wpływu rolnictwa na jakość wód oraz wspieranie działań mających na celu ochronę zasobów wodnych w Polsce. (współwykonawcy ze strony Zakładu Mikrobiologii: dr J. Czaban);
- Zadanie 2.2, kierownik dr A. Rutkowska, Wspieranie gospodarki nawozowej w Polsce i ocena jej skutków środowiskowych oraz doskonalenie systemów doradztwa nawozowego z uwzględnieniem stosowania produktów pofermentacyjnych z biogazowni (współwykonawcy ze strony Zakładu Mikrobiologii: dr A. Gajda, dr A. Gałązka).