Temat statutowy 2.41

  1. Tytuł tematu: Ocena skutków środowiskowych wykorzystania egzogennych źródeł materii organicznej w rolnictwie.
  2. Kierownik tematu: Siebielec Sylwia
  3. Podprogram: 2 : „Opracowanie oraz doskonalenie efektywnych i bezpiecznych dla środowiska systemów i technologii produkcji podstawowych ziemiopłodów”
  4. Okres realizacji: 2019-2021
  5. Słowa kluczowe: materiały organiczne pochodzenia odpadowego, zanieczyszczenia, roślina, mikroorganizmy
  6. Formy realizacji tematu:

 

  • Eksperyment wazonowy
  • Badania laboratoryjne

 

Cel główny:

Ocena wpływu stosowania osadów ściekowych i dennych na bioróżnorodność gleb jako alternatywnych dla obornika źródeł materii organicznej i składników nawozowych.

 

 

Cele szczegółowe:

  • Ocena jakości i zróżnicowania składu chemicznego dodatków (osadu dennego, osadu ściekowego, obornika),
  • Ocena wpływu dodatków na różnorodność mikroorganizmów,
  • Ocena wpływu dodatków na organizmy glebowe i biodostępność zanieczyszczeń (pierwiastki śladowe, WWA, pozostałości pestycydów),
  • Ocena i charakterystyka stopnia transformacji materii organicznej pochodzenia egzogennego oraz określenie jej oddziaływania na bioróżnorodność populacji mikroorganizmów w glebie,
  • Opracowanie metod inaktywacji zanieczyszczeń wniesionych z osadami i obornikiem do odbudowy bioróżnorodności gleb.

 

Zespół badawczy

Siebielec Sylwia (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

Siebielec Grzegorz (Zakład Gleboznawstwa Erozji i Ochrony Gruntów)

Gałązka Anna (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

Woźniak Małgorzata (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

Ukalska-Jaruga Aleksandra (Zakład Gleboznawstwa Erozji i Ochrony Gruntów)

Grzęda Emilia (Zakład Mikrobiologii Rolniczej)

 

 

 

Temat statutowy 2.41 – Ocena skutków środowiskowych wykorzystania egzogennych źródeł materii organicznej w rolnictwie

Zakład Mikrobiologii Rolniczej
IUNG-PIB w Puławach

X

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close